Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Argentínska vláda zrušila štátnu tlačovú agentúru: Nová bude propagovať štát

Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose Zobraziť galériu (2)
Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose (Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd)

BUENOS AIRES - Argentínska vláda v pondelok oficiálne zrušila štátnu tlačovú agentúru Telam, ktorú pravicový prezident Javier Milei obvinil z nadŕžania ľavici, a zmenila ju na médium, ktoré bude šíriť štátnu "propagandu". Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Agentúra, ktorá bola založená v roku 1945 a mala viac ako 700 zamestnancov, "už nebude fungovať tak, ako bola pôvodne založená... ako tlačová agentúra" a prevezme svoje nové funkcie, uvádza sa vo vládnom vestníku. Telam sa bude po novom nazývať Štátna reklamná agentúra (APE) a bude mať na starosti "vývoj, výrobu, marketing a distribúciu národného a/alebo medzinárodného reklamného materiálu“.

archívne video

Tlačová konferencia Roberta Kaliňáka k aktuálnym témam (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mileiho vláda, ktorá škrtá rozpočtové výdavky, už v marci pozastavila prevádzku Telamu pre miliónové prevádzkové straty. "Telam, ako sme ho poznali, prestal existovať. Koniec," napísal ešte v sobotu na sieti X prezidentov hovorca Manuel Adorni.

Odborový zväz novinárov v Buenos Aires a agentúrni pracovníci označili kroky vlády za "útok na slobodu prejavu". "Pokračujeme v našom boji za obranu pracovných miest a sociálnej úlohy verejnoprávnych médií, ktoré má táto vláda v úmysle zničiť," uviedli vo vyhlásení.

Viac o téme: Tlačová agentúraArgentínaTelam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu