Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Milei pri výročí bombového útoku kritizoval údajné zapojenie Iránu

Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose
Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose (Zdroj: SITA/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone )

BUENOS AIRES - Argentínska židovská komunita si pripomína 30. výročie cieleného bombového útoku na židovské centrum AMIA v hlavnom meste Buenos Aires, pri ktorom v roku 1994 zahynulo 85 ľudí a ktorý bol najsmrtiacejším incidentom v histórii krajiny. Prezident Javier Milei sa pri tejto príležitosti zaviazal napraviť desaťročia nečinnosti a nedôslednosti vo vyšetrovaní tohto útoku. Podľa správy agentúry Reuters.

V roku 1994 zasiahla židovské centrum AMIA v Buenos Aires dodávka a výbušninami. Za tento útok nebol dodnes nikto potrestaný. V apríli tohto roku argentínski vyšetrovatelia obvinili najvyšších iránskych predstaviteľov a členov Iránom podporovanej libanonskej ozbrojenej skupiny Hizballáh z nariadenia tohto bombového útoku a útoku na izraelské veľvyslanectvo v Argentíne v roku 1992.

archívne video

Vyjadrenie ministerky Zuzany Dolinkovej k útoku na detskú nemocnicu v Kyjeve (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Milei označil toto rozhodnutie za obrovský krok pri hľadaní spravodlivosti v prípade útoku na AMIA, ale kritizoval jeho "krytie zo strany teroristického štátu Irán," ktorý svoju účasť poprel a odmietol vydať podozrivých.

Milei ako presvedčený zástanca židovskej komunity a Izraela navrhol zákon, ktorý umožňuje súdiť podozrivých z útoku aj v ich neprítomnosti. Zaviazal sa tiež posilniť tamojší štátny spravodajský systém, aby sa zabránilo opakovaniu podobných útokov, a vyčleniť viac zdrojov na vyšetrovanie útoku na AMIA.

Minulý týždeň Milei vyhlásil Iránom podporované palestínske radikálne hnutie Hamas za jej útok na Izrael zo 7. októbra za teroristickú organizáciu. Prezident neskôr prirovnal tento útok k tomu v Buenos Aires z roku 1994 a žiadal, aby Hamas prepustil všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy vrátane ôsmich Argentínčanov.

Viac o téme: Výročieútok ArgentínaJavier Milei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu