Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Vo veľkej austrálskej uhoľnej bani už od soboty horí, nikto sa nezranil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Vo veľkej austrálskej uhoľnej bani Grosvenor v štáte Queensland už od soboty vyčíňa požiar. V dôsledku vznietenia plynu museli evakuovať všetkých baníkov a zastaviť ťažbu. K zraneniam však podľa prevádzkovateľa nedošlo. Hasičom sa dosiaľ nepodarilo požiar zlikvidovať. Informuje o tom agentúra AFP.

"Stále tam horí a my sa s použitím rôznych metód usilujeme bezpečne utesniť poslednú, šiestu vetraciu šachtu," uviedla pre agentúru AFP hovorkyňa spoločnosti Anglo American, ktorá baňu prevádzkuje. Predpokladá však, že hasiči by požiar mali čoskoro uhasiť. Baňa zamestnáva približne 1400 ľudí. Po vzniku požiaru cez víkend zamestnancov poslali domov a spoločnosť im bude vyplácať mzdy do 15. júla. 

Obnovenie prevádzky však bude vzhľadom na rozsah škôd zrejme trvať niekoľko mesiacov. Spoločnosť dodala, že na kvalitu ovzdušia v blízkom okolí požiar nemal negatívny vplyv, čo potvrdili aj odborníci. Prevádzkovateľ bane predpokladal, že v bani Grosvenor neďaleko mesta Moranbah tento rok vyťaží viac ako pätinu svojho celkového objemu 15 - 17 miliónov ton uhlia, ktoré sa využíva na výrobu ocele. Po výbuchu metánu v bani v máji 2020 utrpelo päť pracovníkov ťažké popáleniny.

Viac o téme: PožiarAustráliaBaňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu