Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Francúzsko vyjadrilo znepokojenie zo situácie na izraelsko-libanonskej hranici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

PARÍŽ - Francúzsko je mimoriadne znepokojené bojmi na libanonskej hranici s Izraelom, uviedlo vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že vyzvalo všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť. Informuje agentúra Reuters a AFP.

"Násilie na hranici s Izraelom sa dramaticky stupňuje," uviedlo francúzske ministerstvo vo svojom vyhlásení a zároveň vyzvalo na implementáciu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 o zastavení bojov medzi Izraelom a Hizballáhom. Francúzsko je podľa vyhlásenia naďalej odhodlané zabrániť eskalácii pozdĺž takzvanej modrej línie medzi oboma krajinami.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelský minister obrany Joav Galant v stredu počas návštevy Spojených štátov varoval, že izraelská armáda je schopná v akejkoľvek vojne s militantmi Hizballáhu poslať Libanon "do doby kamennej". Trval však na tom, že vláda Izraela uprednostňuje diplomatické riešenie situácie na izraelsko-libanonských hraniciach.

V pohraničnej oblasti medzi Libanonom a Izraelom dochádza takmer každý deň k prestrelkám medzi izraelskou armádou a bojovníkmi Hizballáhu, šiitským spojencom palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré vedie s Izraelom vojnu v Pásme Gazy.

Obavy z toho, že by prestrelky na libanonsko-izraelskej hranici prerástli do vojny, zosilneli po tom, čo izraelská armáda schválila operačné plány ofenzívy v Libanone. To viedlo k zintenzívneniu cezhraničných prestreliek a k novým vyhrážkam od vedenia Hizballáhu.

Viac o téme: VojnaFrancúzskoIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu