Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Vo Francúzsku sa začali predčasné parlamentné voľby: Volebné právo má asi 49 miliónov obyvateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Voliči v politicky rozdelenom Francúzsku počas víkendu v prvom kole predčasných parlamentných volieb rozhodujú o ďalšom smerovaní krajiny. Informujeme podľa agentúry AFP a francúzskej tlače.

Očakáva sa vysoká účasť, pričom volebné právo má asi 49 miliónov Francúzov. Podľa väčšiny prieskumov je protiimigrantské a euroskeptické Národné združenie (RN) Marie Le Penovej na ceste k získaniu najväčšieho počtu kresiel v 577-člennej dolnej komore parlamentu - Národnom zhromaždení.

Podľa prieskumov má RN podporu 35 - 37 percent voličov, ľavicová aliancia Nový ľudový front 27,5 – 29 percent a 20 – 21 percent má centristický tábor prezidenta Emmanuela Macrona. Pri dvojkolovom volebnom systéme však zostáva nejasné, či si RN zabezpečí aj absolútnu väčšinu. Jeho maximálny úspech môže zablokovať v druhom kole volieb spojenie ľavice a stredopravice.

V pondelok plánuje prezident Macron zvolať zasadnutie vlády

V sobotu od 11.00 SELČ sa začalo hlasovanie v zámorských územiach na maličkom súostroví Saint Pierre a Miquelon pri pobreží Kanady. Po ňom nasledujú francúzske ostrovy v Karibiku, Francúzska Guyana v Južnej Amerike, územia v Tichom a Indickom oceánoch a v nedeľu ráno sa voľby rozbehnú aj v pevninskom Francúzsku. V pondelok plánuje prezident Macron zvolať zasadnutie vlády, na ktorom sa rozhodne o ďalšom postupe pred druhým kolom 7. júla, uviedli vládne zdroje pre AFP.

Ak krajná pravica získa 7. júla absolútnu väčšinu, vo francúzskom politickom systéme nastane tzv. kohabitácia, keď prezident musí vymenovať za premiéra zástupcu odlišného politického zoskupenia. V tomto prípade predsedu RN 28-ročného Jordana Bardellu. Vtedy sa obmedzí kontrola Macrona nad rozhodovaním o domácej politike a môže to tiež znížiť súčasnú francúzsku podporu Ukrajine.

Parížska burza utrpela v júni najväčší mesačný pokles za dva roky

Macronovo rozhodnutie vyhlásiť predčasné voľby po úspechu RN v eurovoľbách prekvapilo väčšinu analytikov. Vyvolalo tiež neistotu v druhej najväčšej európskej ekonomike. Parížska burza utrpela v júni najväčší mesačný pokles za dva roky, pričom podľa údajov zverejnených v piatok hodnota akcií klesla o 6,4 percenta.

Riadne funkčné obdobie poslancov Národného zhromaždenia je päť rokov. V jednomandátových volebných obvodoch sa volí podľa väčšinového volebného systému v dvoch kolách. Ak v prvom kole žiadny kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov a zároveň podporu aspoň 25 percent oprávnených voličov, do druhého kola postupujú kandidáti s podporou minimálne 12,5 percenta odovzdaných hlasov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPredčasné voľbyFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu