Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Zakladateľ WikiLeaks je slobodný! FOTO Opustil súdnu sieň a vydal sa na cestu domov do Austrálie

Julian Assange je voľný. Zobraziť galériu (4)
Julian Assange je voľný. (Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

SAIPAN - Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange dnes pred americkým súdom na súostroví Severnej Mariany priznal vinu v prípade vyzradenia tajných informácií. Súd následne schválil jeho dohodu s prokuratúrou a pustil ho na slobodu. Krátko po skončení súdneho pojednávania sa Assange vydal súkromným lietadlom do rodnej Austrálie, informovala agentúra AFP.

Sudkyňa Ramona Manglonaová povedala, že trest, ktorý Assange dostal, si už odpykal v cele v Británii. Tam Austrálčan strávil viac ako päť rokov.

Päťdesiatdvaročný niekdajší počítačový expert sa počas trojhodinového súdneho pojednávania priznal k jednému bodu obžaloby, ktorým je sprisahanie s cieľom získať a zverejniť utajované informácie o americkej národnej obrane. Vyhlásil ale pritom, že sa domnieval, že jeho aktivity chránia prvý dodatok americkej ústavy, ktorý garantuje slobodu slova.

Assangeova právnička Jennifer Robinsonová poďakovala austrálskej vláde za niekoľkoročné diplomatické úsilie s cieľom zabezpečiť prepustenie jej klienta. "Je to veľká úľava pre jeho rodinu, priateľov, stúpencov a pre všetkých ľudí na celom svete, ktorí veria v slobodu slova, že sa teraz môže vrátiť do Austrálie," povedala.

Assange po skončení súdu prešiel zástupmi televíznych kameramanov a fotografov, na otázky ale neodpovedal. Súdne pojednávanie sa konalo na americkom súostroví Severnej Mariany, pretože Assange podľa prokuratúry odmietol cestovať na americkú pevninu, a tiež vzhľadom k relatívnej blízkosti ostrovov Austrálii.

Zakladateľ WikiLeaks je slobodný!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Assange stál v roku 2010 za doteraz najväčším únikom utajovaných armádnych dokumentov a zverejnením nespočetných diplomatických depeší alebo videa z útoku v irackej metropole Bagdadu, pri ktorom Američania zabili niekoľko ľudí vrátane dvoch novinárov. Jeho právnici sa roky snažili brániť vydaniu do USA s tvrdením, že mu tam hrozí celkový trest až 175 rokov, pokiaľ bude odsúdený. Americké úrady odhadovali, že by trest bol výrazne nižší.

Zakladateľ WikiLeaks je slobodný!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Assange sa od apríla 2019 zdržiaval v londýnskom väzení so zvýšenou ostrahou Belmarsh. Predtým strávil sedem rokov na veľvyslanectve Ekvádore v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, ktoré ho chcelo stíhať kvôli podozreniu zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania. V novembri 2019 švédska prokuratúra kvôli premlčaniu predbežné vyšetrovanie Assange zastavila.

Zakladateľ WikiLeaks je slobodný!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Počas zadržiavania sa Assange pre mnohých stal symbolom boja za slobodu slova. Podľa jeho blízkych sa zároveň väznenie negatívne prejavilo na jeho zdravotnom stave.

Viac o téme: Julian AssangeWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu