Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Minulosť ožíva! Legendárny abbé Pierre sa údajne dopustil sexuálneho obťažovania

Kňaz
Kňaz (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Zosnulý francúzsky katolícky kňaz abbé Pierre, známy ako celoživotný bojovník za bezdomovcov a chudobných, sa za života údajne dopustil sexuálneho zneužívania niekoľkých žien.

Ako v stredu informovala televízia BFM, pred osobitnou komisiou v tejto veci vypovedalo niekoľko žien, podľa ktorých sa abbé Pierre dopustil sexuálneho napadnutia a sexuálneho obťažovania. K týmto činom dochádzalo v rokoch 1970 až 2005. Abbé Pierre zomrel v roku 2007 vo veku 94 rokov.

archívne video

Muž obťažuje neplnoleté dievčata na stanici. (Zdroj: Tip čiateľa)

Medzi poškodenými je aj žena, ktorá bola v inkriminovanom čase maloletá. Obeťami boli zamestnankyne a dobrovoľníčky dobročinných organizácií alebo mladé ženy, ktoré sa vyskytovali v blízkosti abbého Pierra.

O útokoch sa píše v správe

O útokoch sa píše v správe zverejnenej neziskovou organizáciou Emmaüs a dobročinnou Nadáciou abbého Pierra, ktoré si ju objednali u expertnej komisie na prevenciu násilia Egaé po tom, ako sa im prihlásila jedna z poškodených. Táto správa bola zverejnená v stredu.

Krátko po zverejnení týchto odhalení katolícka cirkev vo Francúzsku vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že pociťuje "bolesť a hanbu", že dané činy spáchal kňaz. Konferencia biskupov Francúzska dodala, že sa chce oboznámiť s celou správou.

"Tieto činy hlboko menia spôsob, akým nazeráme na muža známeho predovšetkým svojím bojom proti chudobe, biede a vylúčeniu," uvádza sa vo vyhlásení neziskovej organizácie Emmaüs, ktorá deklarovala, že bude pokračovať v zbere svedectiev a poskytovať podporu obetiam zneužívania.

Podľa interného zdroja v neziskovke Emmaüs v tejto fáze vyšetrovania neboli zatiaľ kontaktované žiadne súdy. Týmto prípadom sa venovala aj francúzska teologička Véronique Margronová, ktorá bojuje proti sexuálnemu násiliu vo francúzskej katolíckej cirkvi.

V rozhovore pre denník Libération objasnila, prečo obetiam trvalo tak dlho, kým začali o zneužívaní abbém Pierrom hovoriť. Pripomenula, že mnoho obetí zneužívania o ňom začne hovoriť dlho po incidente, vrátane smrti útočníka.

Pociťujú "traumatickú disociáciu, vinu, hanbu... Je to zmes toho všetkého," uviedla teologička, pričom dodala, že mnohé z obetí deklarovali, že nechcú "ublížiť emauzskému hnutiu". Henri-Antoine Groues, známy ako abbé Pierre, bol piatym dieťaťom obchodníka s hodvábom. Tohto pohodlného života sa vzdal a stal sa mníchom. Počas 2. svetovej vojny sa pridal k odboju a pôsobil tam ako kňaz, vtedy aj - ako odbojový kaplán - prijal svoju prezývku abbé Pierre.

V roku 1949 začal viesť kampaň

V roku 1949 začal viesť kampaň na podporu bezdomovcov a známym sa stal v roku 1954, keď zverejnil legendárnu výzvu na "povstanie dobra", ktorou žiadal o útočisko pre tisíce ľudí ohrozených smrťou počas mrazivej.

Abbé Pierre bol zakladateľom tzv. Emauzských spoločenstiev. V roku 1949 kúpil pred bránami Paríža budovu, ktorú dal k dispozícii rodinám bez domova. Potom získaval ďalšie pozemky a staval ďalšie domy. Dnes sa spoločenstvá ľudí zavrhnutých spoločnosťou vo vyše 30 krajinách starajú o chorých, chudobných, osamelých a o prepustených väzňov. Pri prieskumoch verejnej mienky abbé Pierre pravidelne obsadzoval prvé miesto medzi najpopulárnejšími Francúzmi.

Viac o téme: KňazSexuálne obťažovanieBezdomovciAbbé Pierre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu