Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Tvrdé rozhodnutie vlády: Assange musí za cestu súkromným lietadlom do Austrálie zaplatiť!

Julian Assange po prílete do Austrálie.
Julian Assange po prílete do Austrálie. (Zdroj: profimedia.sk)

CANBERRA - Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange pristál v stredu v Austrálii po oslobodzujúcom rozsudku. Peniaze za súkromné lietadlo musí však zaplatiť späť austrálskej vláde. Assangeova manželka Stella hovorila o 520 000 amerických dolároch (v prepočte 486 000 eur).

Assangeovi (52) nebolo umožnené absolvovať pravidelný let. Náklady by však nemali byť problémom, keďže webová stránka crowdfundingu už v čase pristátia vyzbierala 344 000 britských libier (v prepočte približne 436 000 dolárov). 

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Let číslo VJT199, ktorý Stella Assangeová a WikiLeaks predtým spomenuli na sociálnych sieťach, bol niekoľko dní celosvetovo najsledovanejším spojením. Mnoho ľudí sledovalo Assangeovo pristátie aj na sociálnych sieťach.

Julian Assange sa v stredu ešte verejne vyjadrovať nechcel, namiesto toho prehovorila jeho manželka. „Julian chcel, aby som sa všetkým úprimne poďakovala. Chcel tu byť, ale musíte pochopiť, čím si prešiel. Potrebuje čas. Potrebuje sa zotaviť,“ povedala na tlačovej konferencii v Canberre. Otec Assangea vyzdvihol 52-ročného muža na letisku.

Zakladateľ WikiLeaks sa už telefonicky poďakoval austrálskemu premiérovi Anthonymu Albanesemu za jeho úsilie, uviedla právnička pre ľudské práva Jennifer Robinsonová.

Dohoda uzavretá s USA

Jeho príchodom do Austrálie sa pre Assangea skončila ročná odysea po zverejnení tajných amerických dokumentov na platforme, ktorú založil. Americká vláda ho obvinila z nezákonného zverejňovania dôverných vojenských dokumentov, a tým ohrozovania životov amerických informátorov. Materiál bol zverejnený v roku 2010 a týkal sa okrem iného vojenských operácií v Iraku a Afganistane.

Austrálčan strávil sedem rokov na ekvádorskej ambasáde v Londýne a viac ako päť rokov v britskom väzení. Americký justičný systém chcel dlho súdiť Assangea pre obvinenia zo špionáže, čo by malo za následok 175 rokov väzenia. Napokon sa však dospelo k dohode: Súd 52-ročného muža odsúdil na približne päť rokov väzenia, ktoré si už odpykal.

Viac o téme: Julian AssangeWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu