Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Assange po dohode s úradmi USA prizná vinu: Údajne už opustil väzenie a odletel z Británie

Julian Assange Zobraziť galériu (3)
Julian Assange (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

WASHINGTON - Zakladateľ servera Wikilieaks Julian Assange podľa očakávania tento týždeň prizná vinu v súvislosti s porušením amerického zákona o špionáži v rámci dohody s úradmi USA, ktorá by mohla ukončiť jeho väznenie v Británii a umožniť návrat domov, vyplýva z dokumentov súdu.

Assange podľa týchto dokumentov predstúpi pred federálny súd na súostroví Severné Mariány v Západnom Tichomorí a prizná sa k obvineniam zo sprisahania za účelom nezákonného získavania a šírenia utajovaných informácií o národnej obrane USA, uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti v liste podanom na súde.Podľa očakávania bude odsúdený a 62 mesiacov väzenia, čo je čas, ktorý vo väzení už strávil a po vyslovení rozsudku sa vráti domov do Austrálie. Pojednávanie sa uskutoční v stredu o deviatej hodine ráno miestneho času (01.00 h SELČ), spresňuje Reuters.

Súd odmietol odložiť pojednávanie o vydaní Assangea do USA
Zobraziť galériu (3)
Súd odmietol odložiť pojednávanie o vydaní Assangea do USA  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

Washington žiadal o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku.

Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.Veľké mediálne organizácie, obhajcova slobody tlače či napríklad aj austrálsky parlament odsudzujú stíhanie Assangea na základe amerického zákona o špionáži z roku 1917, ktorý nikdy predtým nebol v súvislosti so zverejnením tajných informácií použitý.

Assange už opustil väzenie a odletel z Británie

Portál Wikileaks v utorok uviedol, že jeho zakladateľ Julian Assange opustil väzenie v Británii, kde bol doposiaľ zadržiavaný, a odletel z krajiny. K oznámeniu došlo krátko po zverejnení informácií, podľa ktorých sa Assange po dohode s úradmi USA prizná k vine v súvislosti s porušením amerických zákonov o špionáži, čo mu umožní návrat domov do Austrálie. Assange podľa portálu odcestoval z Británie z letiska Stansted ešte v pondelok popoludní."Julian Assange je voľný," uvádza sa v príspevku na účte Wikileaks na platforme X.

"Z väzenia Belmarsh s maximálnym stupňom ochrany odišiel v pondelok 24. júna v ranných hodinách po tom, čo tam strávil dovedna 1901 dní. Kauciu mu udelil londýnsky najvyšší súd a popoludní nastúpil na palubu lietadla na letisku Stansted a odletel z Británie," dodáva portál.Po príspevku zverejnil Wikileaks aj krátke video, na ktorom vidieť zrejme Assangea, ako ho prevážajú na letisko a ako nastupuje do lietadla, píše DPA.

Portál krátko predtým uviedol, že Assange predstúpi pred federálny súd na súostroví Severné Mariány v Západnom Tichomorí a prizná sa k obvineniam zo sprisahania za účelom nezákonného získavania a šírenia utajovaných informácií o národnej obrane USA. Vyplýva to zo súdneho dokumentu, ktorý podalo americké ministerstvo spravodlivosti.

Podľa očakávania bude odsúdený a 62 mesiacov väzenia, čo je čas, ktorý vo väzení už strávil a po vyslovení rozsudku sa vráti domov do Austrálie. Pojednávanie sa uskutoční v stredu o deviatej hodine ráno miestneho času (01.00 h SELČ), spresňuje Reuters.Washington žiadal o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku.

Prípad Assangea sa podľa austrálskeho premiéra "naťahoval" už príliš dlho

Austráska vláda v utorok uviedla, že vie o právnom konaní zakladateľa portálu Wikileaks Juliana Assangea v USA a dodala, že jeho prípad sa "naťahoval" príliš dlho.Z dokumentov súdu vyplýva, že Assange, ktorý je austrálskym občanom, sa dohodol o priznaní viny v záujme zaistenia svojej slobody. Pred súd by mal predstúpiť na súostroví Severné Mariány, čo je americké územie v Tichomorí.Podľa austrálskeho premiéra Anthonyho Albanesseho je jasné, že prípad Assangea sa "naťahoval príliš dlho a nič by sa nedalo získať jeho pokračujúcim väznením," píše Reuters.Vláda v Austrálii dodala, že nie je vhodné záležitosť ďalej komentovať vzhľadom na prebiehajúce súdne konanie.

Assangeova manželka Stella v utorok poďakovala všetkým, ktorí ich doposiaľ podporovali. "Julian je voľný!!!" napísala na platforme X po potvrdení, že Assange opustil múry londýnskej väznice Belmarsh a odletel z Británie. "Slovami sa nedá vyjadriť naša nesmierna vďačnosť" všetkým, ktorí podporovali celosvetové ťaženie za jeho prepustenie, dodala.Assangeova matka Christine podľa agentúry AFP pre austrálske médiá vyjadrila vďačnosť, že jeho "utrpenie" sa teraz konečne končí.Lietadlo s Assangeom na palube sa cestou na súostrovie Severné Mariány zastaví v thajskej metropole Bangkok na doplnenie paliva a vody, uvádza AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Washington žiadal o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku.Assange sa proti vydaniu do USA bránil viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.Na základe dohody o priznaní viny by mal byť odsúdený na päť rokov väzenia, ktoré si už medzičasom odpykal, a mohol by sa vrátiť domov do Austrálie.

OHCHR privítal prepustenie Assangea z väzby v Británii

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v utorok privítal prepustenie zakladateľa portálu Wikileaks Juliana Assangea z londýnskej väznice ako "významný krok k definitívnemu vyriešeniu tohto prípadu". Assange sa podľa súdnych dokumentov dohodol s americkými úradmi na priznaní viny v súvislosti s porušením amerických zákonov o špionáži v záujme zaistenia svojej slobody. Po prepustení z Británie by mal v stredu predstúpiť pred súd na súostroví Severné Mariány, čo je americké územie v Tichomorí."Vítame prepustenie Juliana Assangea z väzby v Spojenom kráľovstve," povedala hovorkyňa OHCHR Liz Throssellová. Dodala, že konečná dohoda o priznaní viny ešte čaká na schválenie. 

Protestujúci držia transparenty pred Najvyšším súdom v Londýne v pondelok 20. mája 2024.
Zobraziť galériu (3)
Protestujúci držia transparenty pred Najvyšším súdom v Londýne v pondelok 20. mája 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

"Ako sme opakovane upozorňovali, tento prípad vyvoláva obavy v súvislosti s ľudskými právami... V nasledujúcich dňoch budeme naďalej sledovať vývoj situácie" uviedla hovorkyňa.Washington žiadal o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie, keďže na svojej stránke WikiLeaks zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku.Assange, občan Austrálie, sa proti vydaniu do USA bránil viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.

Viac o téme: Súd USAJulian AssangeVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu