Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Poslanci juhoafrického parlamentu za Zumovu stranu zložili prísahu a sfunkčnili tak parlament

Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa
Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa (Zdroj: TASR/AP/Jerome Delay)

KAPSKÉ MESTO - Skupina 58 poslancov juhoafrického parlamentu zvolených za stranu Kopija národa (uMkhonto weSizwe - MK) bývalého juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu v utorok zložila ústavou predpísaný sľub. Po prísahe poslancov MK teraz juhoafrický parlament môže pristúpiť k riadnej legislatívnej práci.

Ustanovujúce zasadnutie nového Národného zhromaždenia, ktoré sa konalo minulý týždeň, zvolení poslanci za MK bojkotovali. Ako vo svojej správe dodala agentúra AFP, niektorí z poslancov si oblečenie doplnili prvkami typickými pre odevy kmeňa Zulu. Zazneli aj piesne z obdobia, keď sa v JAR viedol boj proti apartheidu.

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Parlamentné voľby sa v JAR konali 29. mája a Africký národný kongres (ANC) v nich prvý raz od svojho nástupu k moci na konci apartheidu pred tromi desaťročiami stratil absolútnu väčšinu. Vo voľbách, ktorých hlavnou témou boli sociálno-ekonomické problémy krajiny, ANC získal 40 percent hlasov. Napriek tomu má najviac poslancov - 159 zo 400 mandátov.

Zumova strana

Zumova strana je malé radikálne hnutie vytvorené len niekoľko mesiacov pred voľbami. Ziskom 58 mandátov sa však stala treťou najsilnejšou politickou stranou v krajine - za najväčšou opozičnou stranou, centristickou Demokratickou alianciou (DA), ktorá získala 87 poslaneckých mandátov.

Nový parlament medzičasom začiatkom júna zvolil 71-ročného prezidenta Cyrila Ramaphosu na druhé funkčné obdobie. Ramaphosa, veterán ANC, vo svojom inauguračnom prejave vyzval na vytvorenie vlády národnej jednoty. Rokovanie o jej vzniku síce pokračujú, ale sprevádzajú ich fámy o napätí medzi ANC a DA. Médiá uviedli, že DA požaduje v 30-člennom kabinete približne desať pozícií, zatiaľ čo ANC je pripravený ponúknuť ich iba päť. Poslanci MK, ktorí bojkotovali prvé rokovanie parlamentu, odmietli návrhy na vstup do koalície pod vedením ANC a spochybňovali aj výsledky volieb.

Viac o téme: PoslanciPrísahaJARMKParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu