Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Izrael útočil na školu spravovanú OSN, zahynulo najmenej 39 ľudí: Španielsko sa chce pripojiť k žalobe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Saher Alghorra)

GAZA - Najmenej 39 ľudí zahynulo v noci na štvrtok pri izraelskom leteckom útoku na školu spravovanú úradom OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v utečeneckom tábore Nusajrát v palestínskom Pásme Gazy. Informuje agentúra AFP a stanice CNN.

V škole a jej okolí bolo v čase útoku približne 20.000 vysídlených ľudí. Školu podľa informácií CNN zasiahli najmenej tri strely. Nemocnica al-Aksá informovala, že zahynulo najmenej 39 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Táto bilancia by sa však mohla ešte zmeniť, keďže do nemocnice stále privážajú obete útoku.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelská armáda potvrdila, že vykonala letecký útok, ktorý bol podľa jej slov zameraný na základňu elitnej vojenskej jednotky palestínskeho radikálneho hnutia Hamas ukrývajúcu sa v škole. Pred útokom bolo podľa izraelskej armády prijatých mnoho opatrení s cieľom minimalizovať ohrozenie nezúčastnených osôb vrátane vrátane analýzy leteckých záberov a použitia informácií tajných služieb.

Izrael často obviňuje Hamas

Izrael často obviňuje Hamas z toho, že využíva školy, zdravotnícke zariadenia a inú civilnú infraštruktúru ako operačné centrá. Palestínska militantná skupina tieto obvinenia odmieta. UNRWA, ktorá koordinuje takmer všetku pomoc pre Pásmo Gazy, je v kríze od januára, keď Izrael obvinil približne desať z jej 13.000 zamestnancov na palestínskom území z účasti na útoku palestínskych teroristických kománd na Izrael zo 7. októbra 2023. Jej šéf Philippe Lazzarini minulý týždeň pre denník New York Times uviedol, že Izrael "musí zastaviť svoju kampaň proti UNRWA".

Armáda zabila v Pásme Gazy troch podozrivých, ktorí sa blížili k plotu

Izraelská armáda uviedla, že pri bezpečnostnom plote oddeľujúcom južnú časť Pásma Gazy od Izraela zabila troch podozrivých, ktorí sa pohybovali smerom k Izraelu. Informuje agentúra DPA a denníka The Guardian. 

"Jednotky izraelskej armády operujúce v oblasti bezpečnostného plota identifikovali niekoľko podozrivých osôb, ktoré sa priblížili k hranici Pásma Gazy a pohybovali sa smerom k Izraelu v snahe prejsť cez bezpečnostnú zónu v oblasti Rafahu," oznámila armáda na platforme Telegram. Podľa vyjadrenia armády podozriví, ktorých označili za teroristov, začali strieľať na izraelských vojakov, ktorí následne paľbu opätovali. 

Dvoch podozrivých zlikvidovalo lietadlo izraelských vzdušných síl a ďalšieho zabil tank krátko nato, uviedla izraelská armáda. Zdôraznila, že podozrivým sa cez plot nepodarilo preniknúť. Armáda incident podľa vlastných vyjadrení prešetruje.  Agentúra DPA pripomína, že tvrdenia izraelskej armády nebolo možné nezávisle overiť. Vojna v Pásme Gazy začala po októbrovom útoku Hamasu na Izrael. Palestínski militanti zabili viac ako 1200 ľudí a vyše 250 zajali. Počas izraelskej odvetnej ofenzívy zahynulo 36.550 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 82.959 ľudí. 

Španielsko sa chce pripojiť k žalobe proti Izraelu pred súdnym dvorom v Haagu

Španielsko požiada Medzinárodný súdny dvor (MSD) o povolenie pripojiť sa k žalobe Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá obvinila Izrael z páchania genocídy v Pásme Gazy. Vo štvrtok to povedal španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares, informuje agentúra AFP.

JAR podala koncom minulého roka žalobu na najvyšší súd OSN, ktorý rieši spory medzi štátmi, a obvinila Izrael z porušenia dohovoru o genocíde pri ofenzíve v Pásme Gazy. Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli výhradne na militantov hnutia Hamas a snaží sa ušetriť civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je však podľa neho náročné, pretože ozbrojenci Hamasu sa zámerne ukrývajú v civilných oblastiach.

"Naším jediným cieľom je ukončiť vojnu (v Gaze) a pokročiť na ceste k uplatňovaniu dvojštátneho riešenia," povedal Albares. Španielsko spolu s Írskom a Nórskom minulý týždeň uznali palestínsky štát, čo vyvolalo rozhorčenie zo strany Izraela.

Žiadosť o pripojenie sa k žalobe JAR doteraz podalo Mexiko, Kolumbia, Nikaragua, Líbya a aj predstavitelia Palestíny. Španielsko sa tak po Írsku stalo druhou európskou krajinou, ktorá k takémuto kroku pristúpila. MSD v prípade žaloby JAR dosiaľ vydal tri predbežné príkazy, v ktorých vyzval Izrael, aby zabránil úmrtiam v palestínskej enkláve, zvýšil humanitárnu pomoc a zastavil ofenzívu v Rafahu na juhu Pásma Gazy.

Viac o téme: Obeteútok IzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu