Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Izrael podľa veliteľa armády porazil brigádu Hamasu v meste Rafah

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

JERUZALEM - Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v pondelok uviedol, že brigáda palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je už takmer rozložená a nie je viac schopná fungovať ako bojová jednotka.

"Jasne sa blížime k bodu, keď môžeme povedať, že sme rozložili brigádu Rafah, že je porazená nielen v zmysle, že tam už nie je viac teroristov, ale v zmysle, že už nemôže ďalej fungovať ako bojová jednotka," spresnil Halevi.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyhlásil, že fáza intenzívnych bojov proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, ktorá sa odohráva na juhu Pásma Gazy, sa chýli ku koncu. Dodal však súčasne, že vojna sa neskončí, kým táto islamistická skupina bude ovládať Pásmo Gazy.

Vojnu v Pásme Gazy rozpútali útoky zo 7. októbra 2023, keď palestínske komandá prenikli na juh Izraela a zabili tam približne 1140 ľudí, väčšinou izraelských civilistov. Zároveň zajali aj približne 250 rukojemníkov. Zhruba polovica z nich zostáva podľa Izraela naďalej v zajatí, pričom o viacerých sa predpokladá, že boli medzičasom zabití. V reakcii na útok spomínaných palestínskych kománd podnikol Izrael najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy, ktorá si zatiaľ vyžiadala viac než 37.600 obetí na životoch, väčšinou žien a detí.

Viac o téme: IzraelHamasPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu