Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Kandidátom poľskej Tretej cesty v prezidentských voľbách bude Szymon Holownia

Szymon Holownia
Szymon Holownia (Zdroj: X/BeataDzili)

VARŠAVA - Kandidátom poľskej centristickej aliancie Tretia cesta bude v budúcoročných prezidentských voľbách v Poľsku súčasný predseda Sejmu Szymon Holownia. Oznámil to v pondelok vysokopostavený člen Tretej cesty a bývalý poľský premiér Waldemar Pawlak, informujeme podľa správy agentúry PAP.

"Vidím potrebu navrhnúť kandidáta, ktorý je demokratický a má pokrokové elementy, no predsa je viac na konzervatívnej strane," uviedol Pawlak. Dodal, že takáto voľba "garantuje prechod do novej éry". Holownia je predsedom strany Poľsko 2050, ktorá je súčasťou aliancie Tretia cesta. V súčasnosti je predsedom Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, a túto pozíciu by mal zastávať do roku 2026.

V prezidentských voľbách v roku 2020 skončil Holownia na treťom mieste po víťazovi a súčasnom prezidentovi Andrzejovi Dudovi a starostovi Varšavy Rafalovi Trzaskowskému. Poľská vládnuca Občianska koalícia (KO) vo februári uviedla, že jej kandidátom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách bude práve Trzaskowski. Aliancia Tretia cesta je koaličným partnerom KO.

Viac o téme: PoľskoPrezidentské voľbySzymon HolowniaTretia strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu