Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Andrzej Duda v Číne podpísal päť obchodných dohôd: Poliaci budú mať výhodu aj v cestovaní

Andrzej Duda a Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda a Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Pedro Pardo/Pool Photo via AP)

PEKING - Poľský prezident Andzej Duda v pondelok počas oficiálnej návštevy v Pekingu podpísal päť dohôd o obchode so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Poliaci budú zároveň môcť vycestovať do Číny bez víz na 15 dní. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Najdôležitejšia dohoda sa týka vývozu hydiny, ostatné zahŕňajú vzdelávacie výmenné pobyty, vzájomnú obchodnú spoluprácu a podporu investícií. Duda povedal, že ide zrejme o "doteraz najväčšie dohody", ktoré "do značnej miery otvárajú čínsky trh poľskému poľnohospodárstvu".

archívne video

O financie v rámci poľsko-slovenskej spolupráce je obrovský záujem, uviedol Richard Raši (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Duda je na päťdňovej oficiálnej návšteve Číny do stredy (26. 6.). Varšava a Peking si tento rok pripomínajú 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov. Lídri sa spolu stretli vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, kde sa okrem iného konajú zasadnutia parlamentu a zjazdy Komunistickej strany Číny.

"Počas uplynulých 75 rokov od nadviazania diplomatických stykov sa bilaterálne vzťahy neustále rozvíjajú a neustále vlievajú nový život do tradičného priateľstva medzi oboma krajinami," vyhlásil na schôdzke čínsky prezident.

Andrzej Duda a Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda a Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/Pedro Pardo/Pool Photo via AP)

Duda označil vzťahy Poľska a Číny za pevné. So Si Ťin-Pchingom rokoval aj o ruskej invázii na Ukrajinu, pred novinármi sa o tom však nezmienili. Duda už predtým avizoval, že chce hovoriť o Bielorusku - spojencovi Moskvy -, ktoré na hranicu s Poľskom vyvíja tlak pomocou podpory migrácie ako súčasti hybridnej vojny zahŕňajúcej okrem iného aj kybernetické útoky.

Poľsko má podľa Dudu záujem na užších ekonomických väzbách s Čínou, najmä v rámci Siho iniciatívy Jeden pás, jedna cesta (OBOR), ktorej cieľom je vybudovať dopravné spojenia a ďalšiu infraštruktúru medzi Čínou, Európou, juhovýchodnou Áziou a ďalšími regiónmi. Si na stretnutí oznámil, že Čína zavedie bezvízový styk pre poľských občanov. Duda očakáva, že opatrenie vstúpi do platnosti v najbližších dňoch.

Viac o téme: PodpisDohodyCestovanie ČínaPoľskoObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu