Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Protesty proti vojne v Izraeli: 150-tisíc ľudí sa zišlo na sobotnom zhromaždení

Raketové útoky v Pásme Gazy
Raketové útoky v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

TEL AVIV - Desaťtisíce ľudí v sobotu v Tel Avive protestovali proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Demonštranti požadovali nové voľby a návrat rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry AFP.

Protesty proti postupu izraelského premiéra v prebiehajúcej vojne v Gaze, ktorá začala po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, sa v tomto izraelskom meste konajú pravidelne. Na sobotňajšom zhromaždení sa údajne zišlo až 150.000 ľudí.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Demonštranti držali transparenty s nápismi "Minister zločinu" a "Zastavte vojnu". Niektorí ležali na zemi natretej červenou farbou na protest proti tomu, čo označili za "smrť demokracie" v Izraeli. Mnohí Izraelčania sú frustrovaní z pravicovej koalície a obviňujú ju z predlžovania vojny v Pásme Gazy a ohrozovania bezpečnosti krajiny a rukojemníkov. Netanjahuovi jeho kritici vyčítajú, že sa usiluje vyhovieť svojim radikálnejším koaličným partnerom a preto marí dohodu s Hamasom o prepustení rukojemníkov. Izraelský premiér to popiera a zo stagnácie nepriamych rokovaní viní Hamas.

Na samostatnom zhromaždení v Tel Avive sa taktiež v sobotu zišli tisíce príbuzných a podporovateľov rukojemníkov. Palestínski militanti z Hamasu zajali 7. októbra 251 rukojemníkov, z ktorých podľa Izraela 116 naďalej zostáva v Pásme Gazy, vrátane 41, ktorí sú podľa izraelskej armády už mŕtvi. Pri útoku na juh Izraela zahynulo približne 1200 ľudí. Izraelská armáda v odvete spustila rozsiahlu ofenzívu, ktorá si dosiaľ podľa Hamasu úradov vyžiadala už vyše 37.000 obetí, väčšinou žien a detí.

Viac o téme: ProtestVojnaGazaBenjamin NetanjahuHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu