Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Izrael v humanitárnej zóne zabil 25 Palestínčanov: Uvádzajú to palestínske úrady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

GAZA - Pri vojenských operáciách izraelskej armády dnes pri meste Rafah prišlo o život najmenej 63 Palestínčanov, uviedli palestínske úrady. Zrejme najväčší útok sa podľa nich odohral v humanitárnej zóne Mavásí, kde Izraelčania zabili najmenej 25 Palestínčanov, ďalších 50 ich utrpelo zranenia. Oblasť Mavásí je v oficiálnych oznámeniach a mapách armády židovského štátu vedená ako humanitárna zóna, a to odkedy Izraelčania do Rafahu v máji prvýkrát vstúpili, pripomína Reuters. Izrael útok poprel.

"Nič nenasvedčuje tomu, že Izraelské obranné jednotky (IDF) by v oblasti uskutočnili podobnú akciu," uviedla izraelská armáda vo vyhlásení. Doplnila však, že incident naďalej prešetruje.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Podľa televíznej stanice Al-Džazíra najprv Izraelčania pomocou zvukového signálu prilákali palestínskych civilistov k jednej z nemocníc v Mavásí, potom medzi nich hodili granáty. Vojaci vraj strieľali aj na stany civilistov, píše Reuters. "Náš tím sa dnes staral zatiaľ o 18 mučeníkov a 35 ranených. (Izraelská) okupácia sa na západe Rafáhu v Mavásí zamerala na stany tých, ktorí museli opustiť svoje domovy," napísala ešte pred oznámením novej bilancie palestínska organizácia na sociálnej sieti X.

"Boli sme v stane, keď sme počuli ranu blízko stanovišťa Červeného kríža. Môj manžel sa išiel pozrieť, čo sa deje. Potom tam hodili (izraelskí vojaci) druhý granát," povedala médiám jedna z palestínskych žien. Podobne situáciu opísal otec dvoch synov, ktorí dnešný útok neprežili. "Moji synovia sa išli pozrieť von, keď počuli kričať ženy a deti. Chceli ich zachrániť, ale v tej chvíli tam (izraelskí vojaci) odpálili ďalšiu nálož. Moji synovia zomreli mučeníckou smrťou," uviedol.

Izrael v reakcii oznámil, že správu o útoku na humanitárnu zónu Mavásí preveruje. Podľa vyhlásenia armády židovského štátu vojaci v Rafáhu podnikli "presnú" akciu "založenú na informáciách spravodajských služieb" po tom, ako sa vojenské zložky dostali do potýčky s ozbrojencami v tuneloch, ktoré využívajú povstalci. Obyvatelia v Gaze uviedli, že dnešné izraelské akcie v Rafáhu pôsobili ako pokusy o úplne obkľúčenie mesta.

V uplynulom týždni izraelskí vojaci tiež dokončili prehľadávanie univerzity v Gaze, ktorá podľa nich slúžila ako základňa teroristického hnutia Hamas, uviedla armáda. Konkrétne meno univerzity nespomenula.

Viac o téme: IzraelPalestínaPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu