Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Teror nekončí: Izraelskí vojaci priviazali zraneného Palestínčana k vozidlu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izraelská armáda v nedeľu potvrdila, že jej jednotky priviazali zraneného Palestínčana na kapotu armádneho vozidla počas zásahu v meste Džanín na okupovanom brehu Jordánu. Vojaci tým podľa nej porušili protokol, informovala agentúra Reuters.

Zábery z incidentu, ku ktorému došlo v sobotu, sa rýchlo rozšírili na sociálnych sieťach a ukazovali miestneho obyvateľa na prednej časti vozidla. Podľa izraelskej armády sa tento muž zranil pri prestrelke počas razie a išlo o podozrivého, ktorého zadržali.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Blízki raneného uviedli, že keď zavolali záchranku, muža vzali vojaci, priviazali ho na kapotu svojho džípu a odišli. Nakoniec ho previezli na ošetrenie pracovníkom palestínskeho Červeného polmesiaca.

"V rozpore s príkazmi a štandardnými operačnými postupmi jednotky podozrivého odviezli, keď bol priviazaný na vozidle," uviedla izraelská armáda s tým, že ich konanie nebolo v súlade s jej hodnotami. "Incident bude vyšetrený a bude sa k nemu primerane pristupovať," dodala.

Násilie na Západnom brehu Jordánu

Násilie na Západnom brehu Jordánu, ku ktorému dochádzalo ešte pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy, odvtedy ešte väčšmi eskalovalo. Podľa palestínskych úradov zahynulo pri zásahoch izraelských jednotiek alebo osadníkov v Predjordánsku od vlaňajšieho októbra najmenej 549 Palestínčanov. Izrael zase tvrdí, že palestínske útoky si za rovnaké obdobie vyžiadali život najmenej 14 Izraelčanov.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu