Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Tisíce ľudí v Izraeli protestovali proti Netanjahuovi: Zišli sa aj pred jeho vilou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Tisíce ľudí vyšli vo štvrtok večer opäť do ulíc viacerých izraelských miest, aby protestovali proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej neschopnosti dohodnúť sa na prímerí v Pásme Gaze a dosiahnuť návrat rukojemníkov, ktorých tam stále zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas.

Demonštranti žiadali predčasné voľby a prepustenie približne 120 rukojemníkov. Najväčšie zo zhromaždení sa podľa izraelských médií konalo pred Natanjahuovou vilou v meste Caesarea. Protest prebiehal napríklad aj v Jeruzaleme, kde naň prišli stovky ľudí.Protivládne protesty sa v Izraeli konajú už niekoľko mesiacov a lákajú stále viac účastníkov. Netanjahuovi jeho kritici vyčítajú, že sa usiluje vyhovieť svojim radikálnejším koaličným partnerom a preto marí dohodu s Hamasom o prepustení rukojemníkov. Netanjahu to popiera a zo stagnácie nepriamych rokovaní viní Hamas.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

DPA však pripomína, že viacerí ministri z Netanjahuovho kabinetu sú proti dohode s Hamasom, pretože by sa v nej stanovilo napríklad aj prepustenie palestínskych väzňov.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po bezprecedentnom útoku militantov z hnutia Hamas a ďalších skupín na Izrael, pri ktorom 7. októbra 2023 prišlo o život takmer 1200 ľudí. Ďalších približne 250 militanti odviedli do Gazy ako rukojemníkov. Izrael na útok odpovedal náletmi na túto palestínsku enklávu a následne aj pozemnou ofenzívou.Podľa gazského ministerstvo zdravotníctva, ktoré riadi Hamas, už pri tejto ofenzíve prišlo o život vyše 37.000 ľudí a ďalších vyše 85.000 utrpelo zranenia.

Viac o téme: ProtestyIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu