Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Turecko trápia lesné požiare: Zahynulo 12 ľudí, desiatky sa zranili

(Zdroj: TASR/AP/Sercan Ozkurnazli/Dia Photo)

ISTANBUL - Dvanásť ľudí zahynulo a 78 utrpelo zranenia pri lesných požiaroch, ktoré v noci na piatok zachvátili niekoľko dedín na juhovýchode Turecka. Hasičom sa v sobotu podarilo požiar dostať pod kontrolu. Informuje správa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestne médiá.

Požiar zachvátil dve oblasti medzi mestami Mardin a Diyarbakir. Vypukol v dôsledku spaľovania slamy a z dôvodu silného vetra sa rýchlo rozšíril, uviedol úrad miestneho guvernéra. Turecké médiá v sobotu uviedli, že požiar je pod kontrolou a záchranné zložky ochladzujú spálené oblasti. Podľa televízie NTV pri požiari zahynulo aj mnoho zvierat, ktorým sa nepodarilo utiecť.

archívne video

Polícia zverejnila video v súvislosti s požiarom podniku na Dunaji v Bratislave (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca v piatok neskoro večer uviedol, že mnohí zranení sú v kritickom stave a dve osoby museli byť v dôsledku zranení intubované. Pálenie slamy je bežnou praxou poľnohospodárov a dedinčanov v strednej Anatólii po období zberu úrody, píše Reuters.

Lesný požiar vypukol v utorok aj v provincii Čanakkale na západe Turecka. Pre šíriaci sa požiar museli záchranári evakuovať obec v okrese Eceabat a došlo aj k čiastočnému zastaveniu lodnej dopravy v rušnej úžine Dardanely.

Viac o téme: PožiarObeteTureckoHasičiLes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu