Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Maďarská prokuratúra uzavrela vyšetrovanie, ktoré dostalo do ulíc tisíce ľudí

(Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ- Maďarská prokuratúra ukončila vyšetrovanie prípadu, v ktorom bývalý vládny predstaviteľ Péter Magyar obvinil spolupracovníkov vládneho kabinetu zo zasahovania do vyšetrovania korupcie. Prokuratúra svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že nenašla dôkazy. Informuje o tom agentúra Reuters.

Magyar obvinenie vzniesol ešte v marci a medzičasom sa stal lídrom najväčšej opozičnej strany TISZA. Magyarova strana označila štvrtkovú tlačovú konferenciu prokuratúry za "neuveriteľnú" a vyhlásenie považuje za "čiastočne nepravdivé". Pôvodný prípad sa týkal bývalého štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pála Völnera, ktorého v roku 2022 obvinili z prijímania úplatkov od bývalého predsedu Zboru maďarských súdnych exekútorov (BVK) Györgya Schadla. Obaja obvinení trvajú na svojej nevine, no prokuratúra pre nich žiada trest odňatia slobody.

Magyar v marci zverejnil nahrávku rozhovoru s bývalou ministerkou spravodlivosti a zároveň svojou exmanželkou Judit Vargovou. Na nahrávke Vargová podrobne popísala údajný pokus spolupracovníkov šéfa Orbánovej kancelárie o pozmenenie dokumentov k prípadu. V reakcii na zverejnenie nahrávky vyšli do ulíc protestovať tisíce ľudí. "Na manipuláciu takého veľkého množstva dokumentov z vyšetrovania by bola potrebná vysoká úroveň koordinácie, ktorá by nebola možná ani s pomocou zvnútra," uviedol generálny prokurátor Fürcht Pál. Podľa Magyara však prokuratúra úmyselne interpretovala slová Vargovej nesprávne. Prokuratúra sa k jeho tvrdeniam odmietla vyjadriť.

Viac o téme: MaďarskoVyšetrovaniePéter MagyarTISZA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu