Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Českom sa prehnali silné búrky! FOTO Popadané stromy, zaplavené ulice a prerušená doprava: Hlásia aj obeť

 Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Facebook/Záchranný útvar HZS ČR, HZS Moravskoslezského kraje)

OSTRAVA - České regióny Moravu a Sliezsko zasiahli v stredu večer silné búrky. Spadnutý strom zabil v Českom Těšíne človeka. Nepriaznivé počasie prerušilo dopravu na železničných tratiach a voda zaplavila ulice vo viacerých obciach. Dažde spôsobili na niektorých miestach aj prerušenie dodávky elektrickej energie. Informujú o tom portály Novinky.cz a ČT24.cz.

archívne video

Silná búrka v Bratislave (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Hasiči Moravskosliezskeho kraja riešili približne 600 udalostí súvisiacich s búrkami, informovala hovorkyňa tamojších hasičov Kamila Langerová. Vo štvrtok ráno hasiči uvádzajú, že následky včerajšej búrky, ktorá prešla cez Moravskosliezsky kraj, likvidovalo v noci na štvrtok celkom 153 jednotiek požiarnej ochrany.

Českom sa prehnali silné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Záchranný útvar HZS ČR)

K likvidácii následkov vyrazili aj dve skupiny zo Záchranného útvaru HZS ČR. "Hasiči vyrážali predovšetkým na odstraňovanie spadnutých stromov, čerpali vodu z pivníc a suterénov domov, provizórne opravovali poškodené strechy. Jeden ľudský život si vyžiadal pád stromu v Českom Tešíne, pri ktorom zomrela žena," dodávajú.

Českom sa prehnali silné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/HZS Moravskoslezského kraje)

Železničnú dopravu z dôvodu padnutých stromov prerušili v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji. Problémy hlásia v železničnej doprave aj na hraniciach s Poľskom. Silné búrky sa prehnali aj južnou Moravou, podľa hasičov však nespôsobili toľko problémov ako na severovýchode ČR.

Českom sa prehnali silné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/HZS Moravskoslezského kraje)

Zasahovať museli aj záchranári

Prudké búrky, ktoré sa v stredu večer prehnali cez Moravskosliezsky krajom, zamestnali medzi 21. hodinou a polnocou posádky záchranárov v niekoľkých okresoch, približuje česká Zdravotnická záchranná služba. "Tragický následok mal pád stromu, vyvráteného búrkou v Českom Tešíne. Päťdesiatročná žena, ktorú zasiahol, na mieste podľahla poraneniam, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Zasahujúci lekár ZZS už iba mohol konštatovať smrť," uvádzajú záchranári na svojom webe.

Českom sa prehnali silné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Zdravotnická záchranná služba)

Tímy záchrannej služby tiež vyrážali k niekoľkým zraneným, ktorí po prudkom daždi pošmykli na mokrej zemi doma alebo vonku a privodili si poranenia, najčastejšie dolných končatín. "Špecifické boli potom ďalšie tri zásahy, súvisiace s búrkou sekundárne. Záchranári k nim vyrážali na Frýdecko-Místecku, Opavsku av Ostrave. Išlo o pacientov v domácej starostlivosti, závislých na kyslíkovej či ventilačnej podpore. V dôsledku dlhších výpadkov elektrického prúdu v mieste ich bydliska došli v prístrojoch, na ktorých boli závislí, záložné zdroje. U chorých sa začala rozvíjať dychová tieseň a stav týchto pacientov sa začal rýchlo zhoršovať," dodávajú s tým, že posádky ZZS im poskytli odbornú starostlivosť a následne ich transportovali do spádových zdravotníckych zariadení, kde im bola poskytnutá potrebná pomoc.

Situácia sa už upokojuje

Situácia sa však pomaly upokojuje, informoval pred polnocou podľa ČT24.cz meteorológ z Českého meteorologického úradu. "Máme ešte slabé zrážky na severovýchode územia, kde je stále zvýšená oblačnosť, ale musíme povedať, že situácia je oveľa pokojnejšia ako pred niekoľkými hodinami," uviedol. Na niektorých miestach je podľa neho už takmer jasno a začína sa ochladzovať. Meteorológovia neočakávajú v noci na štvrtok ďalšie búrky.

Českom sa prehnali silné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Záchranný útvar HZS ČR)

Na väčšine územia Moravy a Sliezska prevládalo v stredu tropické počasie s teplotami až 33 stupňov, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ten na silné búrky upozornil už v priebehu dňa, výstraha platila do stredajšej polnoci.

Viac o téme: PočasieObeťČeskoBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu