Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Totálny masaker v Nitre: FOTO Zaplavené cesty, popadané stromy, vyplavené splašky aj prepadnuté chodníky

V Nitre spôsobili búrky viaceré škody. Zobraziť galériu (5)
V Nitre spôsobili búrky viaceré škody. (Zdroj: Facebook/Marek Hattas - primátor mesta Nitra)

NITRA – Časťou Slovenska sa včera prehnali silné búrky spojená s intenzívnym lejakom. Asi najhoršie tentokrát obišlo okolie Nitry. V samotnom meste vyčísľujú škody a vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Aktualizované 10:50 Mesto Nitra v reakcii na včerajšiu živelnú pohromu vydalo s okamžitou platnosťou zákaz vstupu do všetkých parkov a na všetky cintoríny v meste. "Pre cintoríny platí v nevyhnutných prípadoch výnimka, vzťahuje sa prakticky iba na pohreby, aj tu však apelujeme na zvýšenú pozornosť. Zároveň vyzývame obyvateľov, aby boli mimoriane obozretní pri prechádzaní verejnými priestranstvami, hlavne v okolí vzrastlých stromov. Po včerajších extrémnych lejakoch nie je vylúčené, že konáre alebo aj celé stromy nápor vody nevydržia a zrútia sa," uviedli. Mesto má v teréne všetkých kompetentných pracovníkov, zapojili aj externú pomoc a monitorujú stav zelene.

Totálny masaker v Nitre:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Marek Hattas - primátor mesta Nitra)

Nitrančania si v stredu večer prešli krušnými chvíľami. „Prietrž mračien a vytrvalý dážď spôsobili v našom meste a širokom okolí nevídané škody na verejnom a súkromnom majetku,“ informoval v neskorých večerných hodinách primátor Marek Hattas. Našťastie, nik pri výčinoch počasia neprišiel o život. To však už neplatí pri škodách na majetku. Krátko pred polnocou evidovali zaplavené a poškodené miestne komunikácie a zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom.

 

Dobrý neskorý večer prajem, ak je to v súčasnej dramatickej situácii v Nitre vôbec možné. Prietrž mračien a vytrvalý...

Posted by Marek Hattas - primátor mesta Nitra on Wednesday, June 26, 2024

Primátor zvolal Krízový štáb mesta Nitra a následne vyhlásil Mimoriadnu situáciu. V mestskej časti Kynek museli hasiči odčerpávať vodu. V Dražovciach vytopilo pivnicu kultúrneho domu, zlá situácia bola aj pod Zoborom. Nahlasovali tam vytopené pivnice rodinných domov, naplavené kamene a vytekajúce splašky priamo na ulicu či prepadajúci sa chodník.  

V Nitre spôsobili búrky viaceré škody.
Zobraziť galériu (5)
V Nitre spôsobili búrky viaceré škody.  (Zdroj: Facebook/Marek Hattas - primátor mesta Nitra)

V Starom Meste tiež bojovalo so zatopenými rodinnými domami, garážami či zaplavenými cestami. Problémy miestnym narobili aj vyplavené splašky kanalizácie. Pod železničným priecestím sa prepadla vozovka. Zaplavilo aj detské ihrisko či jeden z podjazdov, ktorý bol úplne neprejazdný.

V Nitre spôsobili búrky viaceré škody.
Zobraziť galériu (5)
V Nitre spôsobili búrky viaceré škody.  (Zdroj: Facebook/Marek Hattas - primátor mesta Nitra)

Na Chrenovej vytopilo aj študentský dom Zobor. Nahlásené bolo aj zranenie občana na Chrenovskom moste. Komunikácie boli poškodené. Pod vodou skončili aj Janíkovce. Hlásili tam zaplavené miestne komunikácie, domy a záhrady, na komunikácii boli štrkové naplaveniny. Mestská časť Čermáň bojoval v dôsledku lejakov a búrky s nefunkčným verejným osvetlením, popadanými konármi či poškodenou cestou.

V Nitre spôsobili búrky viaceré škody.
Zobraziť galériu (5)
V Nitre spôsobili búrky viaceré škody.  (Zdroj: Facebook/Marek Hattas - primátor mesta Nitra)

Mimoriadnu situáciu museli vyhlásiť aj v meste Vráble v časti Dyčka. Búrky zasiahli aj obec Žirany. 

 

⚠️ POČAS INTENZÍVNEHO DAŽĎA BOLA V ČASTI DYČKA VYHLÁSENÁ MIMORIADNA SITUÁCIA Z DÔVODU PRÍVALOVEJ VODY A ZÁROVEŇ 3️⃣....

Posted by Mesto Vráble - oficiálna stránka on Wednesday, June 26, 2024
 

‼️ MIMORIADNA SITUÁCIA V OBCI ‼️ Dnes postihla našu obec silná búrka, ktorá spôsobila škody na majetkoch našich...

Posted by Obec Žirany - Zsére on Wednesday, June 26, 2024

V Nových Zámkoch museli zatvoriť nemocnicu

Peklom si prešli aj obyvatelia Nových Zámkov. Mesto dokonca v dôsledku silných dažďov prišlo dočasne o nemocnicu. Z dôvodu mimoriadnej situácie zatopenia prívalovým dažďom je Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch  zatvorená, vrátane ambulancii. Platí tiež zákaz návštev.Operatíva sa ruší a pacienti, ktorí môžu byť bezpečne prepustení, budú poslaní do domácej liečby. Opatrenia podľa mesta platia až do odvolania.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) uviedla, že je od stredy večera v kontakte s vedením novozámockej nemocnice a a mimoriadnu situáciu riešia.

 

🇸🇰 Dôležitý oznam Z dôvodu mimoriadnej situácie zatopenia prívalovým dažďom Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových...

Posted by Mesto Nové Zámky on Thursday, June 27, 2024

Počasie vyčíňalo aj v Trnave

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali od stredy večera do štvrtkového rána hasiči v Trnavskom kraji zatiaľ 35-krát. "Hasiči odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, ktoré ohrozovali premávku, či odčerpávali vodu z pivničných priestorov rodinných a obytných domov," uviedla hovorkyňa KR HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

Celkom zasahovalo 29 príslušníkov HaZZ a 111 členov dobrovoľných hasičov. Nasadených bolo 37 kusov hasičskej techniky.

Príslušníci HaZZ v okresoch Senica a Piešťany mali po štyri výjazdy, v okresoch Galanta a Trnava po jednom výjazde. Zvyšné výjazdy vykonali dobrovoľné hasičské zbory miest a obcí.

Počasie nepovedalo posledné slovo

Na celom území Slovenska treba počas štvrtka počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa. V niektorých okresoch východného Slovenska tiež platia výstrahy prvého a druhého stupňa pred povodňami.

Prvý stupeň výstrah pred búrkami platí na celom území predbežne do 20.00 h. SHMÚ upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, krúpami a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Zároveň pre okresy Spišská Nová Ves a Gelnica platí druhý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami. Prvý stupeň je vydaný pre okresy Levoča, Sabinov a Prešov.

Viac o téme: ZáplavyDážďBúrkyNitra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu