Piatok28. jún 2024, meniny má Beáta, zajtra Peter, Pavol, Petra

Najväčší EXOTI v europarlamente! Hajlujúci Čech s nožom SS a Poliak, ktorý hasil sviečky počas Chanuky

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP/Petros Karadjias, SITA/AP/Czarek Sokolowski, Profimedia/Petr Topič/MAFRA, Getty Images, koláž: Topky)

BRUSEL - Úspechy pravicových a centristických strán vo voľbách do Európskeho parlamentu priniesli aj rozmanitú a často kontroverznú zmes zákonodarcov. Medzi nimi nájdeme aj populárneho youtubera, bývalého automobilového pretekára či suspendovaného talianskeho generála. Tu je niekoľko výrazných nových tvárí v Bruseli, o ktorých pravdepodobne budeme ešte počuť:

Mladý youtuber nevie, čo ho v Európskom parlamente čaká

Za Cyprus zasadne v Európskom parlamente youtuber Fidias Panajotu, ktorý ako nezávislý kandidát získal pätinu odovzdaných hlasov. Dvadsaťštyriročný muž, ktorý vystupuje pod svojím krstným menom, má na platforme YouTube 2,6 milióna odberateľov a vo voľbách získal 71.000 hlasov predovšetkým od mladých voličov.

Fidias sa na YouTube preslávil predovšetkým videami, v ktorých plní rôzne výzvy a úlohy. Preslávil sa najmä videom, v ktorom sa snaží objať amerického miliardára Elona Muska. V rozhovore s médiami Panajotu povedal, že stále nemá úplne presnú predstavu, čo ho v Európskom parlamente čaká. "Mám 24 rokov, žijem technológiami, a to prinášam do Európskeho parlamentu," uviedol nový europoslanec. Podľa svojich slov by sa chcel stať členom školského výboru a zaoberať sa záležitosťami ohľadom nových technológií či umelej inteligencie.

Fidias Panayiotou
Zobraziť galériu (6)
Fidias Panayiotou  (Zdroj: SITA/AP/Petros Karadjias)

Bývalý automobilový pretekár s nacistickými predmetmi

Veľkým prekvapením českých volieb sa stal bývalý pretekár Filip Turek, vďaka ktorému sa mimoparlamentná koalícia Přísaha a Motoristé umiestnila na treťom mieste a získala 10,26 percenta hlasov. Krátko pred voľbami sa pritom objavili fotografie, na ktorých bol Turek zachytený v prilbe odkazujúcej na grécke neofašistické hnutie Zlatý úsvit alebo iné, na ktorých mal vedľa seba svietnik s nacistickým symbolom či so zdvihnutou pravicou pripomínajúcou nacistické hajlovanie.

"Je to úplne normálne, mám tiež dýku SS po otcovi. Nie som člen NSDAP a nie som pravicový radikál. Doma mám mnoho starožitností, trofeje a dary od mojich kamarátov. Za to sa nehanbím," obhajoval sa Turek v predvolebnej debate na CNN Prima News .

Filip Turek
Zobraziť galériu (6)
Filip Turek  (Zdroj: Profimedia/Petr Topič/MAFRA)

Poľský poslanec sa celosvetovo zviditeľnil s hasiacim prístrojom

Poľskú krajne pravicovú stranu Konfederácia bude v Bruseli zastupovať aj poslanec známy antisemitskými prejavmi či výrokmi proti Ukrajine Grzegorz Braun. Veľký rozruch vyvolal najmä v decembri minulého roka, keď hasiacim prístrojom uhasil v budove parlamentu sviečky na menore - deväťramennom židovskom chanukovom svietniku.

V sále potom opísal židovský sviatok ako „satanský“. Okrem toho ma na konte aj kúsky ako vyhodenie vianočného stromčeka s farbami EÚ a Ukrajiny do koša či poškodenie mikrofónu počas prejavu historika holokaustu.

Grzegorz Braun
Zobraziť galériu (6)
Grzegorz Braun  (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

Španiel, ktorý chce postaviť najväčšiu väznicu v Európe

34-ročný Španiel Alvise Pérez je mimoriadne populárny na sociálnych sieťach, čo mu zrejme zaistilo aj miesto v Európskom parlamente. Kandidoval za stranu, ktorá nemá žiaden program, je proti migrantom a chce postaviť najväčšiu väznicu v Európe. "Dokonca aj človek, ktorý má tetovanie gangu pôjde do väzenia. Ak tam bude musieť ísť 40-tisíc mužov, dáme ich tam. Ak sa objaví OSN, vysmejem sa im,“ povedal údajne pre El País.

Peréz tiež sľúbil, že v prípade zvolenia sa vzdá platu europoslanca. Je známy aj tým, že upozorňuje na novinárov, ktorých potom jeho podporovatelia na sociálnych sieťach obťažujú. Kedysi tiež pracoval pre liberálnych demokratov v Spojenom kráľovstve.

Alvise Pérez
Zobraziť galériu (6)
Alvise Pérez  (Zdroj: Facebook/Alvise Pérez)

Taliansky generál, ktorého suspendovali z armády

Miesto v europarlamente získal aj kontroverzný taliansky generál Roberto Vannacci (Liga), ktorý  minulý rok vydal knihu znevažujúcu LGBTQ+ ľudí, migrantov, menšiny a feministky, lvôli čomu ho z armády suspendovali. Vo svojej knihe napríklad Vannacci položil otázku „či farební ľudia môžu byť Taliani, aj keď sa v krajine narodili,“ a obhajoval právo človeka „nenávidieť“.

55-ročný bývalý veliteľ výsadku pôsobil tiež ako vojenský atašé na talianskom veľvyslanectve v Moskve. Počas pobytu v Rusku ho vyšetrovali pre spreneveru, čo popiera.

Roberto Vannacci
Zobraziť galériu (6)
Roberto Vannacci  (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

Viac o téme: Grzegorz BraunFilip TurekRoberto VannacciFidias Panajotu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu