Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Izrael zabil najvýznamnejšieho člena Hizballáhu za osem mesiacov bojov, uviedli zdroje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

BEJRÚT - Pri izraelskom vzdušnom údere na juhu Libanonu v utorok večer prišiel o život najvyššie postavený člen Hizballáhu za osem mesiacov trvania cezhraničného konfliktu a ďalší traja bojovníci tohto libanonského šiitského hnutia. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na svoje zdroje z libanonských bezpečnostných kruhov. Hizballáh úder potvrdil a zabitého veliteľa identifikoval. Izraelská armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila.

"Islamský odpor s veľkou hrdosťou a cťou oznamuje mučenícku smrť veliteľa Táliba Samího Abdalláha, známeho tiež ako 'Abú Tálib'... ktorý povstal ako mučeník na ceste do Jeruzalema," citovala AFP z vyhlásenia Hizballáhu, ktorý uvedeným termínom označuje smrť svojich bojovníkov.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Libanonský bezpečnostný zdroj agentúre AFP povedal, že tento veliteľ "je najdôležitejším členom Hizballáhu, ktorý bol od začiatku vojny doteraz zabitý". O najvyššie postavenom príslušníkovi hnutia, ktorého sa Izraelu podarilo za osem mesiacov konfliktu zneškodniť, píše s odvolaním sa na svoj zdroj z bezpečnostných kruhov tiež Reuters.

Úder bol vykonaný v obci Džuaja

Úder bol podľa zdrojov vykonaný v obci Džuaja asi 15 kilometrov severne od hranice s Izraelom a zomreli pri ňom ďalší traja členovia hnutia. Zabitý veliteľ podľa zdrojov Reuters zodpovedal za strednú oblasť južného libanonského pohraničia, kde sa nachádzajú niektoré obce, ktoré za posledných osem mesiacov najviac utrpeli cezhraničným ostreľovaním medzi Izraelom a Hizballáhom.

Iránom podporované hnutie zriedkaoznačuje svojich vysokopostavených členov zabitých pri izraelských úderoch ako "veliteľov", pripomenul server The Times of Israel. Jediným takýmto prípadom bol Visám Tavíl, zástupca šéfa elitných jednotiek Radván, ktorý zomrel pri izraelskom vzdušnom údere začiatkom januára a bol vtedy najvýznamnejším zabitým členom Hizballáhu od 8. októbra, keď na severe Izraela vypukli strety. Podľa zdrojov Reuters mal Abú Tálib vo vojenskej hierarchii hnutia vyššie postavenie ako Tavíl.

Izraelská armáda tento útok priamo komentovala a predtým iba uviedla, že v utorok vykonala vzdušné údery v oblasti južného Libanonu, odkiaľ Hizballáh ráno vypálil "približne 50 rakiet". Šiitské hnutie Hizballáh dlhodobo podporuje a vyzbrojuje Irán, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela.

Hizballáh od začiatku vojny v Pásme Gazy pravidelne ostreľova pomocou rakiet a dronov severné územie Izraela a tvrdí, že tak robí na podporu Palestínčanov. Pri izraelských úderoch v Libanone od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy v reakcii na cezhraničný teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas, zahynulo viac ako 300 príslušníkov Hizballáhu vrátane vysokopostavených členov a asi stovka civilistov, zatiaľ čo na izraelskej strane padlo podľa izraelských úradov najmenej 15 vojakov a 11 civilistov. Desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice bolo nútených opustiť svoje domovy.

Keď údery Hizballáhu minulý týždeň spôsobili na severe Izraela lesné požiare, izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael je "pripravený na veľmi intenzívnu operáciu", ktorá obnoví bezpečnosť na severe krajiny.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu