Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Na juhozápade USA sa šíria nebezpečné lesné požiare

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/C. Willoughby/National Park Service Mojave National Preserve via AP)

WASHINGTON - Najmenej jednu obeť si doposiaľ vyžiadali nebezpečné lesné požiare, ktoré sužujú štát Nové Mexiko na juhozápade USA, informuje podľa stredajšej správy agentúra DPA.

Tamojším hasičom, ktorí v utorok večer miestneho času informovali o evakuácii zhruba 7000 obyvateľov, sa požiar doposiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu. Plamene poškodili alebo zničili v okolí turistami obľúbenej horskej dediny Ruidoso približne 500 budov, uviedla tamojšia guvernérka Michelle Lujanová Grishamová. Pre požiarom najväčšmi postihnuté okresy Lincoln a rezerváciu Mescalero kmeňa Apačov zároveň vyhlásila núdzový stav. Guvernérka tiež zmobilizovala Národnú gardu, aby pomáhala pri evakuácii, píše DPA.

Na území spomenutej rezervácie vypukli v pondelok z doposiaľ nevyjasnených príčin až dva požiare, ktoré sa spojili práve pri obci Ruidoso. Plamene doposiaľ zničili približne 80 kilometrov štvorcových plochy, navyše sa v dôsledku silného vetra a sucha mimoriadne rýchlo šírili. Tamojšie médiá informovali, že siahali až do výšky 30 metrov. Úrady v USA v súčasnosti evidujú dovedna 29 väčších lesných požiarov, z toho až desať na území štátu Kalifornia na západnom pobreží USA. Experti pripisujú čoraz častejší výskyt prírodných katastrof - búrok, povodní a lesných požiarov - aj následnom klimatickej zmeny.

 

Viac o téme: USAPožiarLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu