Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Hizballáh sa prihlásil k raketovému a dronovému útoku na sever Izraela

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BEJRÚT/TEL AVIV - Libanonské šiitské hnutie Hizballáh sa vo štvrtok prihlásilo k zodpovednosti za rozsiahly útok raketami a dronmi, ktorý je odvetou za utorňajšie zabitie jedného z jeho veliteľov. Informuje o tom agentúra AFP odvolávajúcej sa na vyhlásenie Hizballáhu.

Hnutie vo vyhlásení uviedlo, že odpálilo rakety Kaťuša a Falak na šesť armádnych základní v severnom Izraeli a na ďalšie tri základne zaútočilo bezpilotnými lietadlami naloženými výbušninami. Televízia Manár informovala, že naraz bolo vypálených viac ako 100 rakiet. Hizballáh tiež tvrdí, že drony zaútočili aj na sídlo Severného veliteľstva izraelskej armády, ako aj objekty tajných služieb a kasárne. Izraelské ozbrojené sily oznámili, že militanti vypálili asi 40 rakiet, z ktorých mnohé zachytila protivzdušná obrana.

Zvyšné spôsobili najmenej 15 požiarov a črepiny po ich dopade ľahko zranili dve osoby. Armáda tiež identifikovala sedem "podozrivých vzdušných cieľov", zrejme dronov, pričom štyri zostrelila protivzdušná obrana. Hovorca izraelskej vlády David Mencer v reakcii na pokračujúce útoky Hizballáhu vo štvrtok povedal, že za eskaláciu situácie nesú "plnú zodpovednosť" Hizballáh, jeho podporovateľ Irán a vláda Libanonu. Konštatoval, že Izrael obnoví bezpečnosť na svojich severných hraniciach — "či už prostredníctvom diplomatického úsilia, alebo inak". Zo zhoršenia situácie na izraelsko-libanonských hraniciach vyjadria svoje znepokojenie aj lídri skupiny G7 v komuniké, ktoré bude zverejnené v sobotu po skončení trojdňového summitu. 

Viac o téme: IzraelHizballáhRaketový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu