Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Lídri na Blízkom východe majú podľa Blinkena tlačiť na Hamas, aby súhlasil s prímerím

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

KÁHIRA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyzval štáty na Blízkom východe, aby zatlačili na hnutie Hamas, aby súhlasilo s návrhom na prímerie v Pásme Gazy, ako ho predstavil americký prezident Joe Biden.

Hamas je podľa Blinkena jedinou stranou, ktorá ešte nesúhlasila s návrhom na prímerie, ktorý podľa Washingtonu už Izrael akceptoval."Môj odkaz vládam v celom regióne: Ak chcete prímerie, zatlačte na Hamas, aby povedal 'áno'," povedal Blinken novinárom po stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím v Káhire, kde v pondelok začal svoju ôsmu cestu po Blízkom východe od začiatku vojny v Pásme Gazy.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Som pevne presvedčený, že drvivá väčšina ľudí, či už v Izraeli, na Západnom brehu Jordánu alebo v Gaze, chce skutočne veriť v budúcnosť, v ktorej by Izraelčania a Palestínčania žili v mieri a bezpečí," uviedol najvyšší americký diplomat.Podľa Blinkena je predložený plán "najlepším spôsobom", ako dosiahnuť prímerie, prepustiť zostávajúcich rukojemníkov a zlepšiť bezpečnosť v regióne. Kancelária egyptského prezidenta uviedla, že Sísí s Blinkenom v pondelok diskutovali o "spoločnom úsilí o dosiahnutie dohody o prímerí a výmene rukojemníkov".

Blinkena na svojej ceste čaká ešte návšteva Izraela, Jordánska a Kataru. V Jordánsku sa zúčastní na mimoriadnej medzinárodnej konferencii o zlepšení toku pomoci do Pásma Gazy.Biden pred takmer dvoma týždňami oznámil, že Izrael predložil Hamasu návrh na úplné prímerie v Pásme Gazy. Návrh má tri fázy a zahŕňa celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov a návrat pozostatkov mŕtvych rukojemníkov.

Viac o téme: PrímerieHamasBlízky východAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu