Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Útoky naďalej pokračujú! Hamas odmietol americký plán prímeria v Gaze

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Palestínske militantné hnutie Hamas údajne odmietlo americký plán prímeria v Pásme Gaze. Povedal to v utorok nemenovaný izraelský predstaviteľ citujúci z odpovede Hamasu sprostredkovanej vyjednávačom prímeria, informuje agentúra Reuters.

"Dnes večer dostal Izrael prostredníctvom sprostredkovateľa odpoveď Hamasu. Vo svojej odpovedi Hamas odmietol návrh na prepustenie rukojemníkov, ktorý predložil (americký) prezident (Joe) Biden," povedal nemenovaný izraelský predstaviteľ. "Oni (Hamas) zmenili všetky hlavné a najvýznamnejšie parametre," dodal.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Plán na prímerie predložil 31. mája americký prezident Biden. Jeho text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie humanitárnej pomoci do tejto enklávy. Bezpečnostná rada OSN prijala v pondelok rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu tohto návrhu.

Hamas a ďalšia palestínska militantná skupina nazvaná Islamský džihád skôr v utorok deklarovali svoju "pripravenosť" na dosiahnutie dohody o trvalom prímerí. Popredný predstaviteľ Hamasu v utorok taktiež informoval, že toto militantné hnutie zmienenú rezolúciu prijalo a je pripravené rokovať o podrobnostiach amerického plánu.

Pri izraelskom útoku zahynuli popredný veliteľ a bojovník Hizballáhu

Vysokopostavený veliteľ Hizballáhu zahynul pri utorňajšom izraelskom útoku, ktorý zasiahol juh Libanonu. Libanonské militantné hnutie podporované Iránom to oznámilo prostredníctvom vyhlásenia, informuje agentúra AFP. Hizballáh veliteľa identifikoval ako Sámiho Abdalláha, známeho aj pod prezývkou abú Tálib, narodeného v roku 1969.

Nemenovaný zdroj z libanonskej armády uviedol, že ide o "dosiaľ najdôležitejšieho veliteľa Hizballáhu, ktorý bol zabitý od začiatku vojny" medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, v dôsledku ktorej sa v ostatnom čase vystupňovalo násilie aj na libanonsko-izraelskej hranici.

Citovaný vojenský predstaviteľ dodal, že nálet zasiahol mesto Džúaíja, vzdialené asi 15 kilometrov od izraelských hraníc, pričom usmrtil okrem veliteľa Hizballáhu aj ďalších troch ľudí. Hizballáh neskôr ohlásil v súvislosti s týmto útokom aj smrť jedného ďalšieho zo svojich bojovníkov.

Hizballáh, ktorý je spojencom palestínskeho Hamasu, a Izrael na seba cezhranične útočia od vypuknutia vojny v Gaze takmer na dennej báze. V ostatných dňoch sa ich útoky ešte zintenzívnili, v dôsledku čoho vzniklo na oboch stranách hranice viacero požiarov.

Izraelská armáda v utorok neskoro večer informovala, že Hizballáh vypálil smerom na Golanské výšiny "50 striel", v dôsledku ktorých vypukli požiare. Pri takýchto cezhraničných útokoch dosiaľ zahynulo v Libanone od októbra podľa AFP prinajmenšom 467 ľudí, z toho takmer 90 civilistov. Izraelská strana hlásila za rovnaký čas najmenej 15 zabitých vojakov. 

Z Libanonu vypálili na Izrael najmenej 90 rakiet, tvrdí armáda

Z Libanonu bolo v stredu na územie Izraela vypálených približne 90 rakiet, oznámila izraelská armáda. Pri izraelskom útoku v utorok v Libanone zahynul vysokopostavený veliteľ Hizballáhu Sámi Abdalláh. Píše agentúra AFP. Niektoré rakety zachytili, avšak ďalšie dopadli do severnej časti krajiny a spôsobili požiare, dodala izraelská armáda vo vyhlásení.

Zabitý Sámi Abdalláh je známy aj pod prezývkou abú Tálib a narodil sa v roku 1969. Nemenovaný zdroj z libanonskej armády uviedol, že ide o "dosiaľ najdôležitejšieho veliteľa Hizballáhu, ktorý bol zabitý od začiatku vojny" medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Hizballáh a Izrael sa od októbra 2023, kedy vypukla vojna v Pásme Gazy, pravidelne ostreľujú. Pri takýchto cezhraničných útokoch doteraz zahynulo v Libanone od októbra podľa AFP najmenej 467 ľudí. Izraelská strana hlási za rovnaký čas najmenej 15 zabitých vojakov. 

Viac o téme: VojnaPrímerieIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu