Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Megaraketa Starship odštartovala na štvrtý skúšobný let: Nevybuchla, pristála v oceáne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

BROWNSVILLE - Superťažká vesmírna raketa Starship americkej spoločnosti SpaceX vyštartovala vo štvrtok na štvrtý skúšobný let. Obletieť má pri ňom polovicu zemegule a následne dosadnúť do Indického oceána. Informujeme podľa agentúry AFP.

Najväčší a najvýkonnejší raketový systém, aký kedy postavili na lety do vesmíru, odštartoval z kozmodrómu Starbase v americkom štáte o 7.50 h miestneho času (14.50 h SELČ). Po troch testoch, ktoré skončili zničením rakety, je teraz hlavným cieľom zvládnuť extrémne teploty počas opätovného vstupu do atmosféry, uviedla spoločnosť SpaceX. Čiastočný úspech už pri štvrtom lete zaznamenala, keď nosný stupeň rakety po prvý raz mäkko pristál vo vodách Mexického zálivu.

Kľúčová úloha v plánoch americkej NASA

Starship zohráva kľúčovú úlohu v plánoch amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pri doprave astronautov na Mesiac, ale aj v nádejach majiteľa SpaceX Elona Muska na to, že jedného dňa bude možné kolonizovať Mars.

Systém Starship vyvíjajú tak, aby ho bolo možné opakovane používať. Pozostáva z dvoch stupňov – nosnej rakety Super Heavy a vesmírnej lode takisto nazvanej Starship. Spolu majú 121 metrov. Tzv. booster Super Heavy produkuje ťah 74,3 meganewtona, čo je takmer dvojnásobok ťahu druhej najsilnejšej rakety na svete, Space Launch System (SLS) od NASA – hoci tá je už certifikovaná, zatiaľ čo Starship je stále prototypom.

Megaraketa Starship pri štvrtom teste nevybuchla

Superťažká vesmírna raketa Starship vo štvrtok počas štvrtého skúšobného letu úspešne pristála vo vodách Indického oceána. Americkej spoločnosti SpaceX sa to podarilo na štvrtý pokus, predošlé tri sa skončili zničením rakety. Informujeme podľa agentúr AFP a AP.

"Pristátie potvrdené! Gratulujeme celému tímu SpaceX k vzrušujúcemu štvrtej letovej skúške Starship!" uviedla spoločnosť Elona Muska na sociálnej sieti. Doteraz najväčší a najvýkonnejší raketový systém pre lety do vesmíru odštartoval z kozmodrómu Starbase v americkom štáte Texas o 7.50 h miestneho času (14.50 h SELČ).

Viac o téme: RaketaStarshipSkúšobný let
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu