Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

HRÔZA na oblohe! VIDEO Číňanov vystrašil padajúci objekt: Štipľavý zápach a mohutný náraz do zeme, hovorí svedok

Čínsku dedinu v juhozápadnej časti krajiny takmer zasiahla padajúca časť rakety Long March 2C. Podľa vesmírnej agentúry CASC sa štart vydaril
Čínsku dedinu v juhozápadnej časti krajiny takmer zasiahla padajúca časť rakety Long March 2C. Podľa vesmírnej agentúry CASC sa štart vydaril (Zdroj: X/ Mauricio I Camacho S/Ukraine News UP)

SICHUAN – Od víkendu sa začali po čínskych sociálnych sieťach šíriť videá veľkého objektu, ktorý spadol v juhozápadnej časti krajiny neďaleko obytnej zóny. Nič netušiaci miestni obyvatelia sa dali na útek, pretože objekt spadol len pár metrov od prvých domov. Čína spustila ďalší vesmírny projekt, o ktorom prehlasovala, že dopadol úspešne. Obyvatelia mali byť dokonca vopred varovaní.

archívne video

Megaraketa Starship spoločnosti SpaceX odštartovala na tretí testovací let (Zdroj: X/SpaceX)

V juhozápadnej čínskej provincii Sichuan spadol z oblohy v sobotu 22. júna neznámy objekt. Miestni obyvatelia boli vystrašení a všetci sa snažili pred veľkým padajúcim telesom bežať čo najďalej. CNN píše, že sa objavili aj odvážlivci, ktorí vytiahli mobily. Celý úkaz si natočili a zavesili na sociálne siete. 

Na amatérskych videách obyvateľoch dediny je jasne vidieť padajúci objekt valcovitého tvaru, za ktorým zostal na oblohe jasne žltý dymový pás. Z prvého pohľadu to vyzeralo ako riadená strela. 

Odpálenie rakety 

Zábery sa objavili na internete len krátko po odpálení nosnej rakety Long March 2C, ktorú Čína vypustila do vesmíru o tretej hodine východného času z kozmodrómu Xichang v provincii Sichuan. Raketa mala za úlohu vyslať na obežnú dráhu Zeme vysoko výkonný satelit Space Variable Objects Monitor na pozorovanie najvzdialenejších výbuchov hviezd známych ako gama záblesky. Čína na tomto projekte spolupracovala spoločne s Francúzskom. 

China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) vyhlásila víkendový štart rakety Long March 2C za "úspešný". Prezident Si Ťin-pching už dlhšie vyhlasuje, že chce z Číny vybudovať dominantnú vesmírnu veľmoc, ktorá bude vo vesmíre konkurovať ostatným krajinám vrátane USA.  

Vydesení obyvatelia

Podľa CNN mal valcovitý objekt dopadnúť pri dedine Xianqiao v provincii Guizhou, ktorá susedí s provinciou Sichuan. IP adresa prvého zverejneného videa pochádzala práve z Guizhou. Ďalšie videá z rôznych uhlov pohľadov ukazujú vystrašených dedinčanov, medzi ktorými boli aj deti. Mnoho z nich si zakrývalo uši. Od víkendu však videí na sociálnych sieťach ubudlo. Niekto sa postaral o ich hromadné stiahnutie. 

Svedkovia pod zverejnenými zábermi opisovali celú situáciu. Po náraze objektu do zeme počuli hlasný výbuch, resp. dunenie. "Na vlastné oči som videl padať časť rakety. Cítil som štipľavý zápach a potom bolo počuť strašnú ranu do zeme," vyjadril sa nemenovaný svedok pre CNN. 

Vládne oznámenie 

V už vymazanom vládnom oznámení, ktoré miestny dedinčan odoslal krátko po vypustení, úrady uviedli, že mesto Xinba, neďaleko dediny Xianqiao, sa chystá vykonať tzv. "rocket debris recovery mission". Inými slovami, v sobotu 22. júna v čase od 14:45 do 15:15 miestneho času mohlo z oblohy v tejto lokalite niečo dopadnúť na zem.

Obyvatelia mali byť vyzvaní, aby hodinu pred štartom rakety opustili svoje domovy ako aj všetky budovy v blízkosti lokality, rozptýlili sa po okolí a mali pozorovať oblohu. Podľa oznámenia boli upozornení držať sa ďalej od trosiek, aby sa predišlo zraneniam spôsobených "toxickým plynom a prípadným výbuchom".

"Civilistom bolo tiež prísne zakázané fotografovať trosky alebo šíriť relevantné videá online formou," uvádzalo sa v oznámení. Miestne úrady nehlásili žiadne zranenia.

Extrémne toxický

Markus Schiller, expert na rakety a pridružený vedúci výskumník v Štokholmskom medzinárodnom inštitúte pre výskum mieru, uviedol, že trosky sa zdajú byť prvým stupňom zosilňovača rakety Long March 2C, ktorá využíva kvapalnú pohonnú látku pozostávajúcu z oxidu dusnatého a nesymetrického dimetylhydrazínu (UDMH).

"Táto kombinácia vždy vytvára akési oranžové dymové stopy. Je extrémne toxická a karcinogénna. Každú živú bytosť, ktorá vdýchne túto plynovú zmes, čakajú v blízkej budúcnosti ťažké časy," dodal.

Dňa 27. decembra 2023 spadla z oblohy na rodinný dom v Guangxi časť čínskej rakety CZ3B. Žltkastý plyn na videu je pravdepodobne toxické palivo na báze UDMH. Obyvatelia v tejto lakalite mali dostať vopred vládne oznámenie o možom padajúcom raketovom zosilňovači.

Schiller vysvetlil, že k takýmto incidentom dochádza v Číne často z dôvodu miesta štartu. "Pokiaľ chcete niečo vypustiť na nízku obežnú dráhu Zeme, zvyčajne to spustíte východným smerom, aby ste získali extra výkon z rotácie Zeme. Na druhej strane, v čase spustenia posilňovačov prvého stupňa je ohrozených vždy niekoľko zaľudnených oblastí," vysvetlil vesmírny expert. 

Väčšina rakiet v Číne je odpálená z troch vnútrozemských kozmodrómov – Xichang na juhozápade, Jiuquan v púšti Gobi na severozápade a Taiyuan na severe. Boli postavené počas studenej vojny a z bezpečnostných dôvodov ich zámerne umiestnili ďaleko od pobrežia. V roku 2016 bol na ostrove Hainan, najjužnejšej provincii krajiny, uvedený do prevádzky štvrtý kozmodróm Wenchang.

Iné ako Západ 

NASA a Európska vesmírna agentúra (ESA) zvyčajne vypúšťajú svoje rakety z pobrežných miest smerom k oceánu. "Západné vesmírne agentúry tiež do značnej miery postupne vyradili druh vysoko toxických kvapalných pohonných látok pre svoje civilné vesmírne programy, ktoré Čína aj Rusko naďalej používajú," priblížil Schiller na záver. 

Viac o téme: OhrozenieúlomkyVesmírny programČínaSichuanLong March 2CXianqiaoGuizhouMarkus SchillerPadajúci objektChina Aerospace Science and Technology CorporationCASCXichang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu