Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

SpaceX dopravila na obežnú dráhu 20 satelitov Starlink

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/KnowingSpace)

WASHINGTON - Americká súkromná spoločnosť SpaceX v pondelok oznámila, že na obežnú dráhu dopravila 20 družíc Starlink. Informujeme podľa vyjadrenia SpaceX na sociálnej sieti X.

Družice vyniesla nosná raketa Falcon 9, ktorá odštartovala z Vandenbergovej základne vzdušných síl v americkom štáte Kalifornia v nedeľu o 20.47 h miestneho času (pondelok 5.47 SELČ). Doplnia sieť satelitov Starlink, ktorá zabezpečuje internetové spojenie.

Satelity s funkciou Direct to Cell capabilites umožňujú súvislý prístup k údajom bez potreby úprav v mobilných telefónoch či špeciálnych aplikácii, píše SpaceX. SpaceX v nedeľu popoludní inou raketou na nízku obežnú dráhu dopravila aj ďalších 22 satelitov z amerického štátu Florida.

Dopravenie rakety na štartovaciu plošinu bolo však posunuté

SpaceX a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pripravujú štart rakety Falcon Heavy, ktorá má vyniesť poslednú družicu zo série GOES-R. Dopravenie rakety na štartovaciu plošinu, pôvodne plánované na nedeľu ráno, bolo však posunuté. Personál pozorne sleduje poveternostné podmienky pre presun rakety i štart a misia je naplánovaná na utorok o 5.16 h miestneho času, píše portál Spaceflight Now.

Viac o téme: Obežná dráhaSatelitySpaceXStarlink
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu