Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Astronauti NASA pri výstupe do vesmíru odoberú z ISS vzorky mikroorganizmov

(Zdroj: SITA/AP Photo/John Raoux)

WASHINGTON – Astronauti NASA pri výstupe do vesmíru vo štvrtok vykonajú v otvorenom vesmíre plánovanú opravu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a odoberú aj vzorky extrémofilných mikroorganizmov. Informuje na základe správ NASA a servera Popular Science.

Astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Tracy C. Dysonová a Matt Dominick vystúpia do otvoreného vesmíru 13. júna o 12.30 SELČ. Strávia tam približne 6,5 hodiny a dokončia demontáž pokazeného elektronického prístroja na komunikačnej anténe na pravoboku ISS.

Teplota na povrchu ISS kolíše medzi -100 až +120 stupňov Celzia

Odoberú tiež vzorky mikroorganizmov z povrchu vesmírnej stanice. Vďaka vedeckému výskumu je už niekoľko rokov známe, že niektoré organizmy zvané extrémofily dokážu istý čas znášať aj nehostinné podmienky vo vesmíre. Teplota na povrchu ISS v závislosti od natočenia voči Slnku kolíše medzi -100 až +120 stupňov Celzia. Takéto podmienky násobia pôsobenie vesmírneho vákua a absenciu ozónovej vrstvy, ktorá na Zemi obmedzuje množstvo škodlivého ultrafialového žiarenia (UV-B).

Vedci plánujú odobrané vzorky skúmať s cieľom lepšie porozumieť spôsobu vzniku života na Zemi a jeho prípadnému prenosu vo vesmíre meteoritmi a kométami. NASA plánuje výstup do vesmíru prenášať aj naživo prostredníctvom svojej webovej stránky a sociálnych médií. Astronauti budú mať počas výstupu na helmách reflexné štíty na ochranu proti škodlivému žiareniu a preto budú vizuálne odlíšení skafandrami. Dysonová ako člen posádky č. 1 (Crew Member 1) bude mať skafander s červenými pruhmi a Dominick ako člen posádky č.2 (Crew Member 2) čisto biely skafander.

Viac o téme: VesmírAstronautiISSNASAMikroorganizmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu