Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

"Štát Palestína" požiadal Medzinárodný súdny dvor o povolenie pripojiť sa k prípadu JAR

Medzinárodný súdny dvor
Medzinárodný súdny dvor (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - Palestínski predstavitelia požiadali Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu v mene "štátu Palestína" o povolenie pripojiť sa k prípadu Juhoafrickej republiky, ktorá obviňuje Izrael z genocídy v Pásme Gazy. Vyplýva to zo žiadosti zverejnenej v pondelok.

Palestínski predstavitelia v žiadosti uvádzajú, že vojenská operácia Izraela je súčasťou systematického úsilia o vymazanie palestínskej spoločnosti, jej kultúry a sociálnych inštitúcií. Žiadosť podpísal predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí palestínskej samosprávy Ammar Hidžází.Nie je jasné, ako dlho bude sudcom trvať, kým o žiadosti rozhodnú. Ak jej vyhovejú, palestínski predstavitelia sa budú môcť obrátiť na súd písomne aj počas verejných pojednávaní. Palestínčania vo svojej žiadosti uviedli, že sa ich prípad priamo dotýka.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Juhoafrická republika podala koncom minulého roka na hlavný súdny orgán Organizácie spojených národov (OSN) žalobu a obvinila Izrael z porušenia dohovoru o genocíde pri ofenzíve v Pásme Gazy. Izrael obvinenie odmieta.MSD vydal v tejto veci tri predbežné príkazy, v ktorých vyzval Izrael, aby urobil všetko pre to, aby zabránil úmrtiam v palestínskej enkláve, zvýšil humanitárnu pomoc a zastavil ofenzívu v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Palestínski predstavitelia v žiadosti uviedli, že Izrael tieto príkazy nerešpektuje.

Palestínčania boli súčasťou sporu na MSD aj v roku 2018. Palestínska samospráva vtedy podala žalobu, v ktorej žiadala, aby sudcovia nariadili Washingtonu odstrániť premiestnené veľvyslanectvo USA z Jeruzalema. Administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa uznala Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunula tam veľvyslanectvo USA z Tel Avivu. Tento prípad naďalej zostáva na súde, kde riešenie sporov môže trvať roky.

Viac o téme: JARPalestínaMedzinárodný súdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu