Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Izraelčanom odporúčajú odchod z Maldiv: Prezident mení zákony

Maldivy
Maldivy (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu odporučilo izraelským občanom, aby necestovali na Maldivy po tom, ako tamojšia vláda zakázala vstup návštevníkom s izraelskými pasmi. Informuje správa agentúr Reuters a DPA.

Odporúčanie sa týka aj Izraelčanov s dvojakým občianstvom. "Izraelským občanom, ktorí sa už nachádzajú v krajine, sa odporúča zvážiť odchod, pretože ak sa z akéhokoľvek dôvodu ocitnú v núdzi, bude pre nás ťažké im pomôcť," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Maldivský prezident Mohamed Muizzu prijal toto rozhodnutie po odporúčaní kabinetu, uvádza sa vo vyhlásení jeho úradu. "Rozhodnutie kabinetu zahŕňa zmenu potrebných zákonov s cieľom zabrániť držiteľom izraelských pasov vstúpiť na Maldivy a zriadenie podvýboru kabinetu, ktorý bude dohliadať na toto úsilie," dodáva sa vo vyhlásení. Zákaz sa začne uplatňovať čo najskôr, povedal novinárom minister vnútra Ali Ihusaan.

Prezident ďalej rozhodol o zriadení kampane

Okrem toho sa prezident v prípade Palestíny a Izraela rozhodol vymenovať osobitného vyslanca na posúdenie palestínskych potrieb. "Prezident ďalej rozhodol o zriadení kampane na získavanie finančných prostriedkov na pomoc našim bratom a sestrám v Palestíne s pomocou Agentúry OSN pre pomoc a prácu s palestínskymi utečencami na Blízkom východe," píše sa vo vyhlásení.

Podľa údajov maldivskej vlády navštívilo Maldivy za prvé štyri mesiace tohto roka celkovo 528 štátnych príslušníkov Izraela, čo je pokles oproti 4644 osobám v rovnakom období v roku 2023. Izrael vydal v decembri varovanie pred cestovaním na Maldivy, pričom sa odvolával na "protiizraelské nálady" v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy v tejto krajine s moslimskou väčšinou, kde je islam štátnym náboženstvom. Krajiny neudržiavajú štandardné diplomatické vzťahy, ale Izraelčania mohli doteraz cestovať na dovolenky na Maldivy.

Viac o téme: Návšteva HrozbaMinisterstvo zahraničných vecíIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu