Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Rozhodnutie slovinskej vlády uznať Palestínu je odmenou pre Hamas, tvrdí Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vo štvrtok kritizoval rozhodnutie slovinskej vlády, ktorá podporila návrh na uznanie samostatného palestínskeho štátu. Rozhodnutie označil za "odmenu" pre Hamas a zároveň vyjadril nádej, že slovinský parlament tento návrh neschváli. Informuje agentúra AFP.

"Rozhodnutie slovinskej vlády odporučiť slovinskému parlamentu uznať palestínsky štát je odmenou Hamasu za vraždenie, znásilňovanie, mrzačenie tiel a stínanie hláv detí. Zároveň posilňuje iránsku os zla, pričom poškodzuje blízke priateľstvo medzi slovinským a izraelským národom. Dúfam, že slovinský parlament toto odporúčanie odmietne," napísal Kac na sieti X potom, čo vo štvrtok slovinská vláda podporila návrh na uznanie samostatného palestínskeho štátu a požiadala parlament, aby ho schválil. Poslanci budú o uznaní palestínskeho štátu hlasovať v utorok.

"Toto rozhodnutie nie je namierené proti nikomu, ani proti Izraelu, je však posolstvom mieru," povedal slovinský premiér Robert Golob. Tento týždeň oficiálne uznali palestínsky štát Španielsko, Nórsko a Írsko. Slovinsko oznámilo začatie procesu uznania palestínskeho štátu už začiatkom mája. Napokon sa však rozhodlo v procedúrach počkať, čo zdôvodňovalo nádejou v zlepšenie situácie v Pásme Gazy. Golob však tento týždeň oznámil, že proces napokon Ľubľana urýchli vzhľadom na najnovšie izraelské útoky v meste Rafah.

Viac o téme: SlovinskoIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu