HELSINKI - Ľudia vo Fínsku si od piatka budú môcť vo vybraných obchodoch zaobstarať nový druh chleba, ktorý okrem tradičných ingrediencií bude obsahovať aj hmyz.
Novinku, ktorá je údajne prvá svojho druhu na svete, predstavila potravinárska spoločnosť Fazer s tým, že v každom pecni sa nachádza prášok z približne 70 sušených na farme chovaných cvrčkov, ktorý pridávajú do múky. Cvrčky predstavujú zhruba tri percentá celkovej váhy bochníka.
"Fíni sú známi tým, že sú ochotní skúšať nové veci," vyhlásil šéf pekárenskej divízie spoločnosti Markus Hellstrom. Na základe prieskumu, ktorý spoločnosť uskutočnila v severských krajinách, majú "Fíni najpozitívnejší postoj, voči hmyzu," dodal jeho kolega Juhani Sibakov.
Ich novinka Sirkkaleipa (v preklade Chlieb z cvrčkov, pozn. red.) je podľa neho "dobrým zdrojom proteínov a hmyz okrem toho obsahuje dobré mastné kyseliny, vápnik, železo a vitamín B12". "Ľudstvo potrebuje nové a udržateľné zdroje výživy," uviedol Sibakov.
Spoločnosť tvrdí, že zatiaľ nemá dostatok múky s prímesou prášku z cvrčkov na to, aby chlieb mohla ponúkať celonárodne, a preto ho budú najprv predávať vo vybraných 47 pekárňach vä väčších fínskych mestách. Predaj takéhoto chleba podľa spoločnosti umožňuje novela ústavy, na základe ktorej možno predávať hmyz ako jedlo.
Hmyz ako potravinu možno dostať aj v ďalších európskych krajinách. Vo Švajčiarsku ponúkajú hamburgre a mäsové guľky s hmyzom a na pultoch supermarketov možno hmyz kúpiť v Belgicku, Veľkej Británii, Dánsku a Holandsku.