Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Opäť raz tie naše problematické susedské vzťahy! Sporné ploty, pozemky aj obmedzenia vstupu: Adokátka radí, čo robiť

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Život prináša veľa problematických situácií. Ak v niektorých otázkach či sporoch nemáte jasno a potrebujete poradiť, píšte svoje otázky prostredníctvom formulára. Cenné rady v rodinných či susedských kauzách vám opäť poskytne JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case.

Palenka: Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či ma môže sused prinútiť postaviť plot. Celé roky tu plot medzi susedmi nebol, no teraz máme jedného nového suseda a ten žiada, aby som ho postavil. Nemám záujem ho stavať. Môže ma prinútiť nejakým spôsobom? Nemám psa a ani iné zvieratá, čo by mu chodili na pozemok.

Dobrý deň, záleží na posúdení konkrétnych okolností. V zmysle § 127 ods. 2 Občianskeho zákonníka súd môže vlastníka pozemku zaviazať povinnosťou postaviť plot, ak je to potrebné a ak to nebráni účelnému využívaniu susediacich pozemkov a stavieb. Súd si v tomto konaní zadováži stanovisko príslušného stavebného úradu.

Ján: Neviem sa dostať na pozemok. Sused spravil plot a iný prístup nemám. Ďakujem.

Dobrý deň, prístup cez cudzí pozemok sa zriaďuje tzv. vecným bremenom právom prechodu a prejazdu cez pozemok suseda. V prvom rade by ste sa mali snažiť so susedom dohodnúť. Pokiaľ sa nedohodnete, môžete sa domáhať zriadenia vecného bremena súdnou cestou.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu