Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Cestovná kancelária nás ubytovala v náhradnom hoteli bez bazéna a výhľadu: Mám právo na odškodné?

Suseda na susednom pozemku sadila meter od plota tuje a ihličnany, z koruny ktorých presahujú vyše metra na náš pozemok a svojou výškou zabraňujú slnečným lúčom svietiť na náš pozemok, zároveň padajúce ihličie z červeného smreku a ihličie z tují znečisťujú, ba priam ničí trávnik. Poraďte, ako ďalej.

Dobrý deň, čo s týka vetiev, ktoré presahujú nad Váš pozemok, tieto požiadajte susedov odrezať a pokiaľ tak neurobia, vetvy v tejto časti môžete vo vhodnom ročnom období šetrne zrezať. Pokiaľ to nie je dobre možné, lebo by mohlo dôjsť k poškodeniu celého stromu, suseda opäť vyzvite a následne v zmysle § 127 Občianskeho zákonníka môžete suseda žalovať a domáhať sa orezania drevín.

Dobrý deň, pani Pračková. Nechcem otravovať s relatívne nezaujímavým problémom. Ale možno nám dokážete poradiť. Máme spoločný plot so susedom, ktorý nám odpredal časť svojho pozemku. Pred troma rokmi vysadil popri plote rýchlorastúcu drevinu. Zo začiatku sa tváril, že ide o živý plot, ktorý bude udržovať niekde na úrovni 2m, ale teraz to necháva voľne rásť už vyše 4m, čím nám cloní pozemok. Nestrihá stromy, tvrdí, že to nie je živý plot, nie je to ani les, je to jeho drevina. A veľmi sa rozčúlil, že sme nejaké konáre ostrihali v zime, keď prečnievali pod váhou snehu na náš pozemok, ale po odstrihnutí a vzpriamení sa rez dostal naspäť na úroveň jeho pozemku a tvrdí, že sme zasahovali na jeho pozemku. Sme momentálne v nedobrom vzťahu, nie je ochotný sa rozprávať, neberie do úvahy žiadne argumenty, nechce si ani pozrieť fotografie, čo máme, len zúri a vyhráža sa. Je nejaká možnosť donútiť ho, aby sa o ten plot staral a orezával tie dreviny? Ak potrebuje vizuálne oddelenie, čo tvrdí, tak strihanie tých stromov by ich zahustilo, takto rastú do výšky a v spodnej časti zostávajú redšie, takže zase to neplní účel, na ktorý sa odvoláva. Veľmi pekne ďakujeme za radu.

Dobrý deň, jedná sa o tzv. susedský spor. Občiansky zákonník v § 127 uvádza, čím nemôže sused nad mieru primeranú pomerom obťažovať svojho suseda, medzi inými aj „nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov ... tienením“. Zákon v tomto ustanovení zároveň uvádza, že vetvy presahujúce na Váš pozemok by ste mohli šetrne odstrániť, avšak vo vhodnom ročnom období. Dôvod odstraňovania vetiev, ktoré presahujú na Váš pozemok len chvíľkovo pod ťarchou snehu, nie je dôvodom na ich orezanie v tomto ročnom období. Čo sa týka tienenia, tu môžete suseda vyzvať výzvou na zrezanie dreviny, pokiaľ Vám nevyhovie, môžete sa tohto nároku domáhať súdnou cestou.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu