Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Cestovná kancelária nás ubytovala v náhradnom hoteli bez bazéna a výhľadu: Mám právo na odškodné?

Na LV vlastník vlastní 1/4 domu a pozemkov, on zomrel ešte v roku 1978. Môžem sa stať ja ako jeho dcéra teraz vlastníčkou tohto podielu majetku a dať návrh na zápis na LV do katastra? Vtedy dedičské konanie po otcovi neprebehlo, asi preto, že sme nevedeli, že vlastnil nejaký podiel po jeho rodičoch.

Dobrý deň, za bežných okolností podľa aktuálne platného zákona súdy konajú z úradnej povinnosti a pri zistení úmrtia poručiteľa prejednajú dedičstvo aj pokiaľ mal poručiteľ len majetok nepatrnej hodnoty. Následne, pokiaľ akýkoľvek majetok nebol prededený, môžete podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve so spisovou značkou pôvodného dedičského konania. Ak dedičské konanie vo veci nebolo vôbec v minulosti uskutočnené, k čomu sa s ohľadom na účinnosť zákona z roku 1978 neviem vyjadriť, môžete na súd podať návrh na prejednanie dedičstva, s poukázaním na majetok, ktorý nebol prededený a mal by byť.

Moja neter Slavka žije v Košiciach v 3 izbovom byte ako vlastníčka. Má 49 rokov, nikde nepracuje. Pracovala v Anglicku aj v Rakúsku a vrátila sa pred 5 rokmi domov. Po návrate nikde nepracuje, len je doma a chodí na Úrad práce. Peniaze pýta stále a stále od mamky. Už dlhšie neplatí nájom ani za energie, chodia jej upomienky. Je uzavretá, o práci ani počuť. Ona je Mgr. prírodné vedy. Je uzavretá, keď sa jej spomenie práca, je podráždená. Či ju môžu z jej bytu vyhodiť. Na mamku je drzá, mamka jej prinesie jedlo z času na čas a jej položí v bloku pod dvere. Otázka - dokedy ju tam strpia, keď neplatí nájom?

Dobrý deň, vlastníka nehnuteľnosti nie je možné z nehnuteľnosti vyhodiť. Vlastník nehnuteľnosti nemá povinnosť platiť nájom, nájom by mu mohli platiť ostatné osoby, ktoré byt užívajú. Pokiaľ neplatí poplatky za energie, bude za to sankcionovaná, resp. budú vymáhané zo strany dodávateľov energií.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu