Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Otec mi po vyštudovaní vysokej školy odmieta finančne pomáhať: Je zákon na jeho strane?

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Tuje pri plote, výživné na dieťa či veci odložené v platenej šatni. Cenné rady v rodinných či susedských problémoch vám opäť poskytne JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case. Ak v niektorých otázkach či sporoch nemáte jasno a potrebujete poradiť, píšte svoje otázky prostredníctvom formulára.

Dobrý deň. Bývam v rodinnom dome v zástavbe rodinných domov. Môj sused si k plotu, ktorý oddeľuje naše pozemky, vysadil tuje, o tie sa však nestará zo strany, ktorá sa dotýka plota a necháva ich nadivoko rásť. Vetvy tují presahujú na moju stranu záhrady a nielen, že to zle vyzerá, ešte tuje aj opadávajú a dusia môj trávnik. Sused je veľmi neprispôsobivý, nie je s ním reč. Už som mu párkrát kričal cez záhradu, aby si ich prišiel orezať, ale nereagoval, úplne moju požiadavku odignoroval, povedal len dobre a viac sa tomu nevenoval. Ja sa bojím tie tuje orezať, keďže viem, že to je jeho majetok, aby som z toho nemal nejaké problémy. Táto situácia trvá už 3 roky a teda je to každým rokom horšie pre rozrastenosť. Viete mi poradiť, aký postup zvoliť?

Dobrý deň. Vašu situáciu nemusíte riešiť súdnou cestou. Občiansky zákonník v ustanovení § 127 výslovne rieši aj Váš prípad a to, presahujúce vetvy susedovho stromu na Váš pozemok, s tým, že odstraňovanie vetiev stromu presahujúcich na susedov pozemok, t.j. Váš pozemok je dovolené, dôležité je vetvy odstrániť šetrne vo vhodnom ročnom období. Navrhujem ešte raz suseda písomne vyzvať a pokiaľ si vetvy neodstráni, môžete tak urobiť šetrným spôsobom vy.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu