Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Otec mi po vyštudovaní vysokej školy odmieta finančne pomáhať: Je zákon na jeho strane?

Dobrý deň, pred pol rokom sme mali dedičské konanie po našej mame. Sme dvaja súrodenci. V rozhodnutí o dedičstve je schválená naša dohoda, ktorou sme sa vysporiadali tak, že brat si nechal chatu na jazerách s pozemkom a ja som si nechala rodinný dom. Teraz sme sa však s bratom rozhodli, že asi by bolo lepšie, keby to bolo naopak, neviem ale či to máme riešiť cez dedičské konanie, keďže takto sme majetok nadobudli, alebo si to máme nejak predať, zas ani jeden z nás nechce od druhého sumu. Ako riešiť túto situáciu?

Dobrý deň. V tomto čase bude už rozhodnutie o dedičstve právoplatné. Uvedené nie je tak či tak dôvodom na zmenu rozhodnutia o dedičstve. Pokiaľ si s bratom chcete vymeniť pozemky, môžete tak urobiť zámennou zmluvou, v ktorej budete konštatovať, že doplatok za zámenu žiadna zo strán nepožaduje. Zámennú zmluvu následne spoločne s návrhom na vklad podáte na príslušné katastrálne odbory.

Dobrý deň, mám 23 rokov, doštudovala som vysokú školu a môj otec mi prestal platiť výživné, ktoré mi predtým roky pravidelne posielal. Vraj, že keď už som doštudovala, jeho povinnosti sa konečne skončili. Ja som ale niekde čítala, že to nie je také striktné s okamihom ukončenia vyživovacej povinnosti. Ako to prosím je, mám ešte nárok na výživné? A do kedy?

Dobrý deň. Zákon o rodine uvádza, že plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom pretrvá do času, kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Objektívne sa za možnosť samo sa živiť pokladá ukončenie štúdia, pokiaľ však máte prechodné obdobie, kým od ukončenia štúdia získate zamestnanie, počas tohto obdobia vyživovacia povinnosť pretrváva.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu