Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Otec mi po vyštudovaní vysokej školy odmieta finančne pomáhať: Je zákon na jeho strane?

Chcem sa spýtať, že ako to je, keď je v kultúrnom dome na šatni napísané, že nezodpovedajú za odložené veci. Tak keď za odloženie kabátu počas predstavenia zaplatím 0,50 centov a potom aj tak, ak by sa stratil, zaň nezodpovedajú, pýtam sa, kto teda zodpovedá alebo ako to podľa zákona je? Ďakujem.

Občiansky zákonník k takto odloženým veciam výslovne uvádza, že zodpovednosti za škodu na odložených veciach v prevádzke sa nemôže prevádzka zbaviť jednostranným vyhlásením. Pokiaľ majú vytvorený priestor na odkladanie vecí, zodpovedajú za škodu na odložených veciach na mieste na to určenom.

S bratom sme po smrti otca zdedili rodinný dom, v ktorom sme vyrastali. Každý z nás ½. Vzhľadom k tomu, že sa nám to obom hodilo a vyriešilo to naše bytové otázky, nasťahovali sme sa tam. Problém je však v tom, že brat sa sťahoval aj so svojou ženou a troma deťmi a ja som sa sťahovala sama. Užívajú väčšinu domu, mne ostala malá otcova bývalá spálňa. Všetky ostatné časti domu zabrali, čo sú ďalšie 4 izby. Mne sa to nepozdáva, veď vlastním polovicu domu. Brat mi povedal, že keďže máme každý podiel a nie je určené čo je koho, môže užívať aj väčšinu, ak za to platí energie. Energie teda platia vo väčšom podiele. Ale to je naozaj všetko, na čo mám nárok, keď mám mať polovicu a oni sa tu takto rozťahujú? Ďakujem za pomoc.

Dobrý deň. Pokiaľ Váš brat s rodinou užívajú rodinný dom vo väčšom rozsahu, ako je spoluvlastnícky podiel na dome Vášho brata, máte právo požadovať od nich obvyklý nájom za časť Vášho spoluvlastníckeho podielu, ktorý užívajú. Obvyklý nájom si môžete pýtať aj za spätné obdobie s tým, že premlčacia lehota splatného nájomného je tri roky.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu