Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Čína varuje výrobcov automobilov pred rizikami pri výstavbe závodov v zahraničí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Chen Jianli/Xinhua)

ŠANGHAJ - Čínske ministerstvo obchodu v lete varovalo domácich výrobcov automobilov pred rizikami investícií do automobilového priemyslu v zahraničí. Uviedli to dva zdroje oboznámené so záležitosťou, ktoré nechceli byť menované.

Čínske automobilky sa snažia expandovať v zahraničí, aby vykompenzovali spomaľovanie dopytu na domácom trhu a vyhli sa clám, ktoré zavádzajú viaceré krajiny vrátane Európskej únie.Ministerstvo na stretnutí, ktoré sa konalo začiatkom júla, odporučilo domácim výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Indii. Odvolalo sa pritom na smernicu centrálnej vlády, ktorá "dôrazne neodporúča" investovať ani v Rusku a Turecku. Použilo však jemnejší tón, keď poukázalo na riziká pri budovaní tovární v Európe a Thajsku, povedal jeden zo zdrojov.

General Motors
Zobraziť galériu (2)
General Motors  (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul Sancya, File)

Vzťahy medzi Čínou a Indiou sú napäté od stretu ich armád na spornej himalájskej hranici v roku 2020. Naí Dillí následne sprísnilo kontrolu čínskych investícií a zastavilo veľké projekty.Čínska štátna spoločnosť SAIC Motor má už roky problémy s investíciami v Indii. V apríli uviedla, že chce pritiahnuť indických investorov, aby vytvorila priaznivejšie prevádzkové prostredie pre svoju značku MG v krajine.V Rusku sa rozšíril predaj čínskych značiek po tom, čo západné automobilky odišli z tamojšieho trhu pre sankcie.

Oslabovanie dopytu v Číne

Spoločnosť Chery rokuje s ruskými firmami o výrobe áut v ruských závodoch, informovala v auguste ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na Vladimira Šmakova, riaditeľa ruskej pobočky Chery.Čínske automobilky sa čoraz viac snažia o expanziu do zámoria, pretože zápasia s prehlbujúcim sa problémom s nadmernou kapacitou. Dôvodom je oslabovanie dopytu v Číne, ktoré viedlo k dlhotrvajúcej a brutálnej cenovej vojne.Ich úsilie o zvýšenie predaja na veľkých automobilových trhoch, ako sú Európa a USA, sa stretlo so zvýšením ciel na čínske elektromobily.A hoci sa niekoľko európskych krajín vrátane Španielska a Talianska snaží prilákať investície od čínskych výrobcov automobilov, spoločnosti zostávajú opatrné, pokiaľ ide o nezávislé zakladanie miestnej výroby. Vyžaduje si to totiž veľké investície a hlboké pochopenie miestnych zákonov a kultúry.

Geely, druhý najväčší čínsky výrobca automobilov podľa predaja, hľadá miesta pre závod v Európe. Ale zatiaľ sa celkom nerozhodol, či si vôbec vybuduje závod na kontinente.Iní, ako napríklad Leapmotor, sa rozhodli spolupracovať s miestnymi firmami. Spoločný podnik Leapmotor a Stellantis spustil tento rok výrobu elektrických vozidiel v poľskom závode francúzsko-talianskej automobilky.

Viac o téme: AutomobilkyVarovanieZávodyVýroba áutČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu