Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Aliancia najväčších producentov ropy OPEC+ je blízko k dohode o odložení plánovaného zvýšenia ťažby v októbri

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Aliancia najväčších producentov ropy OPEC+ sa blíži k dohode o odložení plánovaného zvýšenia ťažby v októbri po tom, čo cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla na najnižšiu úroveň za deväť mesiacov. Uviedli to vo štvrtok dva zdroje zo skupiny.

Ceny ropy klesajú spolu s ostatnými aktívami pre obavy zo slabej globálnej ekonomiky a po obzvlášť nevýrazných údajoch z Číny, najväčšieho svetového dovozcu ropy."Je pravdepodobné, že členovia aliancie prijmú opatrenia na vybalansovanie trhu tým, že odložia zvýšenie produkcie," uviedol jeden zo zdrojov. Druhý zdroj dodal, že OPEC+ je blízko dosiahnutia dohody.Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom, skupina známa ako OPEC+, mala v októbri pristúpiť k zvýšeniu ťažby o 180.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Je to súčasťou jej plánu na postupné uvoľnenie škrtov zavedených v predchádzajúcich rokoch v reakcii na slabý dopyt. Tie viedli k poklesu produkcie členov aliancie o 2,2 milióna barelov denne.

Ale krehký sentiment na trhu s ropou v súvislosti s vyhliadkami na väčšie dodávky zo strany OPEC+ a na ukončenie sporu, ktorý zastavil export komodity z Líbye, spolu so známkami slabnúceho dopytu vyvoláva obavy v producentských krajinách.Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom cena Brentu popoludní prekročila 73 USD (66,06 eura) za barel. Stále sa však drží blízko najnižšej úrovne od decembra 2023.

Bez odloženia zvýšenia ťažby riskuje OPEC+ ďalší pokles cien ropy, tvrdí analytik

Ceny ropy klesli v uplynulých dňoch na najnižšiu úroveň za deväť mesiacov, a to pre obavy zo slabej globálnej ekonomiky a Číny. Aliancia OPEC+ je tak stále viac izolovaná s prognózou rastu dopytu v tomto roku, a to o viac ako dva milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Uviedol to vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank Ole Hansen.Táto projekcia je podľa neho viac ako dvojnásobkom predpovede Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), ktorá očakáva menej ako jeden milión barelov denne. "Preto, hoci líbyjské narušenie mohlo otvoriť dvere OPEC+ pre pokračovanie zvyšovania produkcie, počnúc 180.000 barelmi denne od októbra, riziko, že ceny klesnú ešte viac pod želaný a čoraz viac sa vzďaľujúci cieľ skupiny na úrovni 90 USD (81,45 eura) za barel v prípade Brentu, môže viesť k nútenému prehodnoteniu alebo odloženiu tohto rozhodnutia," uviedol Hansen.

Aliancia najväčších producentov ropy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysvetlil, že na ceny nemal pozitívny vplyv ani výpadok produkcie v Líbyi o jeden milión barelov denne. Situácia v krajine pravdepodobne speje k riešeniu, čo podľa neho poslalo futures na ropu Brent a WTI ešte nižšie, spochybňujúc kľúčovú podporu. "Sadiq al-Kabir, guvernér Líbyjskej centrálnej banky, ktorý stál v centre nedávneho boja o moc, totiž vyhlásil, že existujú silné náznaky, že politické frakcie sa blížia k dohode o prekonaní súčasnej patovej situácie, čo by potenciálne umožnilo obnovenie ťažby ropy," dodal Hansen.

Ekonomické údaje podľa neho poukazujú aj na ďalší pokles výrobnej aktivity a prehlbujúcu sa majetkovú krízu. Prispieva k tomu taktiež rýchla adopcia elektrických a hybridných automobilov, čo ďalej znižuje dopyt po palivách. Marže rafinérií, ktoré sú kľúčovou hnacou silou dopytu po rope, zostávajú podľa Hansena slabé v Európe aj v USA.TASR vo štvrtok informovala na základe správy Reuters, že OPEC+ sa blíži k dohode o odložení plánovaného zvýšenia ťažby v októbri po tom, čo cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla na najnižšiu úroveň za deväť mesiacov. Uviedli to vo štvrtok dva zdroje zo skupiny.

Viac o téme: RopaŤažbaBrentOPEC+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu