Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vzácny poklad u našich susedov: Obrovské ložiská bieleho zlata! Jedna vec ľuďom doslova vyrazila dych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

PRAHA – Biele zlato či ropa budúcnosti – tak sa dnes často hovorí lítiu, striebrolesklému, vodivému mäkkému kovu, ktorý je často označovaný za surovinu budúcnosti. Vo výrobe batérií do elektrických vozidiel či smartfónov ide o kľúčový materiál. A práve ten bol nájdený u našich susedov v Českej republike.

Lítium bolo nájdené v Krušných horách, ktoré sa rozprestierajú v česko-nemeckom pohraničí. Aj keď bol nález lítia v tejto oblasti známy, podľa spoločnosti Zinnwald Lithium sa tu nachádza až trikrát viac kovu, ako sa pôvodne predpokladalo, píše denník Echo24. „Výsledné zásoby nerastných surovín sa zvýšili zo 125 000 ton lítia na 429 000 ton,“ pre nemecký denník Bild povedal konateľ spoločnosti Marko Uhlig.

Významné ložiská lítia sa podľa súčasných poznatkov nachádzajú v dvoch lokalitách v Českej republike – v Slavkovskom lese a 84 percent zase na Cínovci v Krušných horách. Podľa odhadov geológov by tak mohlo byť u našich susedov ukrytých okolo troch percent doposiaľ známych ložísk lítia. Ako uviedol súčasný predseda českej vlády Petr Fiala, ložiská lítia môžu mať pre českú ekonomiku veľký význam.

„Česko má najväčšie nálezisko lítia v Európe. Pokiaľ ho začneme čoskoro ťažiť a podarí sa nám uskutočniť veľký strategický projekt v podobe výstavby gigafactory, budeme mať obrovskú konkurenčnú výhodu,“ uviedol Fiala, informuje portál tvnoviny.sk. ​Zároveň pripomenul, že Česko by disponovalo kľúčovými komponentmi pre moderný automobilový priemysel. Podľa jeho slov by sa naši susedia mohli stať jedným z najviac prosperujúcich štátov sveta.

Viac o téme: ŤažbaLítiumKrušná hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu