Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Deficit štátneho rozpočtu sa v auguste medziročne zvýšil o štvrtinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu augusta tohto roka schodok vo výške 4,650 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 921 miliónov eur alebo 24,7 %. Informovalo o tom v pondelok Ministerstvo financií (MF) SR.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa príjmy štátneho rozpočtu v auguste znížili o 490 miliónov eur alebo 3,6 % na 13,197 miliardy eur. Výdavky rozpočtu boli naopak medziročne vyššie o 431 miliónov eur alebo 2,5 % a dosiahli 17,847 miliardy eur.

archívne video

Rozpočet zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Daňové príjmy štátu vzrástli o 730 miliónov eur (6,6 %). "Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 203,5 milióna eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 78,1 milióna eur, pri spotrebných daniach vo výške 74,6 milióna eur, pri iných daniach na tovary a služby vo výške 9,1 milióna eur a pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške 3 milióny eur," vyčíslil rezort financií.

Pri dani z príjmov právnických osôb zaznamenalo MF medziročný nárast

Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach dosiahol v auguste medziročný rast o 329,7 milióna eur. Solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií naopak medziročne klesol o 257,8 milióna eur. Pri dani z príjmov právnických osôb zaznamenalo MF medziročný nárast na úrovni 307,4 milióna eur. Naopak, výnos dane z príjmov fyzických osôb klesol o 10,9 milióna eur a daní z medzinárodného obchodu a transakcií, vrátane sankcií, o 6,9 milióna eur.

K medziročnému poklesu o viac ako 1 miliardu eur (-67,6 %) došlo v rámci príjmov z rozpočtu Európskej únie (EÚ). "Odlišný vývoj skutočnosti za oblasť príjmov za prostriedky EÚ v roku 2024 oproti minulému roku je spôsobený predovšetkým z dôvodu ukončovania Programového obdobia 2014 - 2020, kedy dôjde k naplneniu príjmov až v priebehu mesiacov september - október 2024 po odoslaní záverečných žiadostí o platbu na EK, predpokladu prijatých ťarchopisov z EK a spracovaných záverečných bilancií programov," vysvetlilo ministerstvo.

archívne video

Diskusia o štátnom rozpočte sa skončila bez vystúpenia všetkých rečníkov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali v auguste medziročný nárast o 173 miliónov eur a oproti rovnakému obdobiu vlaňajška tak boli vyššie o viac ako štvrtinu (27,8 %). V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním eurofondov došlo k medziročnému poklesu o 79,4 milióna eur (-3,9 %). Medziročný nárast výdavkov na spolufinancovanie spoločných programov SR a EÚ predstavoval 58,2 milióna eur (18,7 %). Platba do rozpočtu EÚ medziročne klesla o 114,1 milióna eur (-18 %).

"V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti došlo k medziročnému poklesu o 51,1 milióna eur (-17,4 %). Medziročný nárast výdavkov na DPH predstavoval 23,9 mil. eur (250,8 %)," doplnil rezort financií. Transfer Sociálnej poisťovni sa v auguste medziročne zvýšil o 830 miliónov eur alebo 107,8 %.

Viac o téme: ZvýšenieDeficitŠtátny rozpočet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu