Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Predstavitelia SK8 a ZMOS odmietli plánovanú centralizáciu kohéznej politiky EÚ

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Predstavitelia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasia s návrhom predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorý by mal vplyv na kohéznu politiku Európskej únie (EÚ). Na základe reformy by malo dôjsť k centralizácii eurofondov, čo by vo výraznej miere oslabilo fungovanie tejto politiky, zhodli sa v utorok na tlačovej konferencii predstavitelia oboch združení. Ku zmene by malo dôjsť po roku 2027 v novom programovom období EÚ.

"Kohézna politika EÚ má strategický a nezameniteľný význam pre slovenské samosprávy a dlhodobo prispieva k rozvoju regiónov, obcí a miest a k zlepšovaniu kvality života našich obyvateľov. Akákoľvek politika alebo politická iniciatíva alebo ambícia bez jej územného ukotvenia nemá šancu na úspešnú realizáciu," uviedol predseda SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

archívne video

Máme obrovský záujem budovať platformu, ktorá chráni, pomáha a spája, informuje Jozef Božik (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zástupcovia oboch združení sa zhodli, že hlavnými aktérmi hospodárskeho a sociálneho rozvoja na nižších úrovniach sú predovšetkým samosprávy, obce, mestá a kraje. Centralizáciou rozpočtu by podľa nich došlo k oslabeniu rozpočtového zázemia a zníženiu významu kohéznej politiky na úrovni EÚ. SK8 a ZMOS zároveň vyjadrili podporu predsedovi Európskeho výboru regiónov Vascovi Alvesovi Cordeirovi, ktorý v súvislosti so zachovaním silnej kohéznej politiky adresoval list predsedníčke EK.

"Pokiaľ by mala byť politika kohézie centralizovaná, tak sa bude vzďaľovať potrebám občanov a bude sa vzďaľovať potrebám miest, obcí a regiónov v rámci Slovenska," skonštatoval predseda ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik. Zároveň vyzval všetkých novozvolených europoslancov za Slovensko, aby v Európskom parlamente jednoznačne prezentovali spoločný záujem SK8 a ZMOS.

Predstavitelia upozornili na dôležitosť danej politiky a špecifikovali, že v rámci rozpočtu EÚ predstavuje približne tretinu celkovej výšky. "Kohézna politika má naozaj strategický význam pre regionálny rozvoj na celom území Slovenska, a preto nemôžme súhlasiť s návrhmi, ktoré by sa ju snažili nejakým spôsobom buď obmedzovať, znižovať alebo centralizovať, aby odoberali rozhodovacie právomoci regiónom," uzavrel predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Viac o téme: ZMOSCentralizáciaSK8Kohézna politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu