Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

VAROVANIE Slovenskej obchodnej inšpekcie: Oblečenie z lacných internetových obchodov obsahuje zdraviu škodlivé látky!

(Zdroj: Getty Images/Robert Way)

BRATISLAVA – Slovenská obchodná inšpekcia, no aj medzinárodné organizácie, ktoré testovali oblečenie a výrobky z lacných internetových obchodov varujú pred chemikáliami, ktoré obsahujú a môžu vážne ohroziť vaše zdravie.

Nezávislé testovanie odhalilo, že oblečenie obsahuje kadmium a olovo, ktoré môže ohroziť nielen reprodukčné zdravie, ale aj nervový, kardiovaskulárny systém, no dokonca zvyšujú aj riziko rakoviny. Nadmerné množstvo chemikálií objavili dokonca aj v detskom oblečení. To okrem kadmia a olova obsahovalo aj ftaláty, informujú tvnoviny.sk.

Tlačová konferencia Michala Šimečku na tému: Bezprecedentné útoky na opozíciu (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

V jednom z výskumov, ktoré vykonali v juhokórejskom Soule testovali výrobky z obľúbených stránok ako Shein, Temu, ale aj AliExpress. Úrady v južnej Kórei zistili, že výrobky obsahovali mimoriadne vysoké množstvo ftalátov a to aj v topánkach a kabelkách. Detské hodinky obsahovali až 278-krát viac ftalátov ako je povolené množstvo, ale aj nebezpečné hodnoty chrómu a niklu. Rovnako prekvapivé výsledky dosiahli aj pri detskom náhrdelníku zo stránky AliExpress, či topánok z Temu.

Chemikálie spôsobujú množstvo zdravotných problémov 

Nebezpečné chemikálie môžu spôsobiť poruchy hormonálneho systému, predčasný pôrod, ale aj problémy s reprodukciou, u detí skorší nástup puberty, no zvyšujú aj riziko niektorých druhov rakoviny a môžu spôsobiť astmu, či alergie. Olovo vo výrobkoch môže vystaviť deti ale aj dospelých zvýšenému riziku vysokého krvného tlaku, kardiovaskulárnych problémov, ale aj vážne poškodenie obličiek.

Slovenská obchodná inšpekcia nemá na tieto výrobky dosah

Výsledkami medzinárodných testovaní sa aktuálne zaoberá aj Slovenská obchodná inšpekcia a od marca do mája 2024 vykonali vlastné testovanie textilných výrobkov. Výsledky by mali byť zverejnené na stránke SOI už v najbližšej dobe. Hoci textilné výrobky, ktoré sa dostanú na európsky trh musia spĺňať požiadavky Európskeho parlamentu a Rady o všeobecnej bezpečnosti výrobkov, na Slovensku je možné konať iba voči firmám, ktoré tu majú aj sídlo. „Pokiaľ ide o výrobky uvádzané na európsky ako aj slovenský trh, prostredníctvom online trhovísk, subjektmi z tretích krajín, SOI v rozsahu svojich kompetencií na tieto nemá dosah,“ uviedla inšpekcia pre tvnoviny.sk.

Nákup odporúčajú dôkladne zvážiť

Inšpekcia preto upozorňuje zákazníkov, aby prípadný nákup cez lacné internetové stránky zvážili, najmä z dôvodu nemožnosti domáhania sa svojich práv. Ak by ale k takémuto prípadu došlo, na základe podnetu od slovenského spotrebiteľa by sa SOI obrátila priamo na Európsku komisiu.

Od 13. decembra je v platnosti nariadenie Európskeho parlamentu a Rady všeobecnej bezpečnosti výrobkov, ktoré posilňuje právomoci členských štátov najmä v súvislosti s bezpečnosťou výrobkov pochádzajúcich z krajín mimo Únie. Internetové obchody ako Temu a Shein Európska komisia zaradila k veľmi veľkým online platformám, teda k tým, ktoré využíva viac ako 45 miliónov ľudí v Európskej únii. Pre Komisiu to znamená prísnejšie kontroly a normy, no k väčším obmedzeniam zatiaľ nepristúpili.

Viac o téme: ChemikálieSOINebezpečné látkyAliExpressSheinTemu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu