Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Prvá debata pred prezidentskými voľbami: Biden bol neistý a zasekával sa, Trump šíril nepravdivé tvrdenia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

ATLANTA - Americký prezident Joe Biden a exprezident USA Donald Trump sa vo štvrtok večer stretli v prvej televíznej debate pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých si zopakujú súboj spred štyroch rokov. Ani jeden z kandidátov nešetril kritikou a osobnými útokmi na adresu svojho oponenta. Informujeme o tom s odvolaním na správy agentúr AP, AFP a Reuters.

Debata sa uskutočnila v sídle televízie CNN v Atlante v americkom štáte Georgia. Na jej začiatku si kandidáti nepodali ruky. Jednou z tém bola vojna na Ukrajine. Trump vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin by nikdy nenapadol Ukrajinu, ak by Spojené štáty mali "skutočného prezidenta". Zároveň znovu zopakoval, že v prípade víťazstva vo voľbách by túto vojnu bol schopný vyriešiť a to dokonca ešte pred januárovou inauguráciou. Neprezradil však, ako to chce dosiahnuť.

Podľa exprezidenta by mal Biden zatlačiť na európskych spojencov, aby vynakladali viac prostriedkov na podporu Ukrajiny. Biden označil Putina za vojnového zločinca, ktorý má na svedomí životy tisícov ľudí. Upozornil, že vojenské ťaženie Ruska v prípade úspechu neskončí len na Ukrajine. Prezident USA sa zároveň ohradil voči Trumpovej výzve na európskych spojencov. "Toto je človek, ktorý chce vystúpiť z NATO... Nemá ani poňatia, o čom to do pekla hovorí," reagoval.

Prvá debata pred prezidentskými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Trump v prejave obvinil Bidena

V súvislosti s vojnou v Pásme Gazy Trump obvinil Bidena z toho, že sa stavia na stranu Palestínčanov, pretože údajne odmietol pomôcť Izraelu "dokončiť prácu" vo vojne proti hnutiu Hamas. "Nechce to urobiť. Stal sa z neho Palestínčan - ale nemajú ho radi, pretože je to veľmi zlý Palestínčan, je slabý," uviedol bývalý americký prezident.

Trump odmietol priamo odpovedať na otázku, či by v rámci riešenia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom podporil vznik Palestínskeho štátu, píše CNN. Biden vyzdvihol návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy, ktorý sám na konci mája predstavil a podporil. Trojfázový návrh zahŕňa celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov.

Prvá debata pred prezidentskými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Diskusia sa okrem ďalších tém ako ekonomika a migrácia týkala aj útoku na Kapitol z januára 2021, ktorý bol vyvrcholením Trumpovej snahy o zvrátenie výsledkov volieb z novembra 2020. Trump povedal, že výsledky tohtoročných volieb bude akceptovať iba v prípade, ak budú spravodlivé a legálne, pričom zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o rozsiahlych podvodoch a pochybeniach pri výsledkoch posledných prezidentských volieb.

Biden tvrdí, že Trump povzbudzoval svojich priaznivcov, aby vtrhli do Kapitolu, pričom sedel v Bielom dome a nekonal keď videl, čo sa deje. "Nič neurobil a títo ľudia by mali byť vo väzení," uviedol. Debata sa nevyhla ani veku oboch kandidátov a ich spôsobilosti na vykonávanie prezidentských povinností. Trump (78) vyzval Bidena (81), aby sa podrobil kognitívnemu testu. "Absolvoval som dva testy, kognitívne testy. Ako viete, obidva som zvládol, zverejnili sme ich. On sa nezúčastnil žiadnych. Chcel by som, aby si urobil jeden, len jeden, naozaj ľahký, napríklad prešiel prvých päť otázok. Nedokázal to," povedal.

Exprezident však odmietol prezradiť, aký test absolvoval a aký bol jeho výsledok, takže jeho tvrdenia nie je možné overiť. Biden v tejto súvislosti poznamenal, že Trump je len o tri roky mladší. Agentúra AP skonštatovala, že Biden podal v debate nevyrovnaný výkon, čím vykryštalizoval obavy mnohých Američanov, že vo veku 81 rokov je príliš starý na výkon funkcie prezidenta. Počas svojich vyjadrení sa často zastavoval. Trump svojou rétorikou pripomenul americkým občanom búrlivé štyri roky v prezidentskom úrade, čím sa snažil získať skeptických voličov.

Ako pôsobili na voličov? 

Americký prezident Joe Biden svojím výkonom v prvej predvolebnej debate neupokojil voličov, ktorí majú obavy, že je na výkon funkcie príliš starý. Pred kamerami bol 81-ročný demokrat neistý a zasekával sa, uvádza vo svojich hodnoteniach americká tlač. Jeho 78-ročný republikánsky súper a exprezident Donald Trump bol sebavedomý, avšak jeho vystúpenie bolo plné nepravdivých a zavádzajúcich výrokov.

"Možno najväčšou otázkou pred týmto večerom bolo, ako si povedie Biden, vzhľadom na silné obavy voličov ohľadom jeho veku a bystrosti," napísal denník The Washington Post (WP). "Štvrtkový výkon nebol dobrý. V niektorých momentoch bol dokonca mizerný," pokračuje analýza.

Ako uvádza denník The New York Times (NYT), prezident mal od začiatku prenosu chrapľavý hlas. Podľa agentúry AP sa často zasekával a mal problém dokončovať svoje argumenty a účinne útočiť na svojho oponenta aj vo chvíľach, keď mal fakty na svojej strane. List The Wall Street Journal (WSJ) poznamenal, že medzi dvoma kandidátmi nie je veľký vekový rozdiel, ale Biden pred zrakmi televíznych divákov vyzeral starší.

"Bol to ten druh vystúpenia, ktorého sa demokrati obávali," uvádza WSJ. NYT zase napísal, že Biden potreboval rozptýliť pochybnosti ohľadom svojej mentálnej kondície, svojím "nekoherentným" výkonom ich ale iba rozdúchal. Trump bol na druhej strane sebavedomý a vyrovnaný, napísala AP. Zároveň ale ignoroval fakty ohľadom potratov či imigrácie a predkladal "nepravdivé tvrdenia, prázdne superlatíva a zreteľne preháňal". "Už to nie je žiadne prekvapenie, ale Trumpovo vystúpenie zahŕňalo tradičný prúd nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení," dodáva WP.

Harrisová uznala, že Biden mal v predvolebnej debate pomalý štart

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová uviedla, že americký prezident Joe Biden mal "pomalý štart", no "silný záver" v štvrtkovej predvolebnej debate, v ktorej sa stretol s exprezidentom USA Donaldom Trumpom. Informujeme o tom s odvolaním na správu agentúry AFP. "Začiatok bol pomalý, to je jasné každému. Nebudem o tom diskutovať," povedala Harrisová pre televíziu CNN. "Ľudia môžu diskutovať o štýle, ale v konečnom dôsledku tieto voľby a to, kto bude prezidentom Spojených štátov, musia byť o podstate a kontrast je jasný," dodala v súvislosti s Bidenovým výkonom.

Američania by sa mali podľa viceprezidentky sústrediť na to, čo Biden spravil pre krajinu počas svojho pôsobenia v prezidentskom úrade a nie na jeho vystúpenie v debate. Predvolebná debata sa uskutočnila v sídle televízie CNN v Atlante v americkom štáte Georgia. Na jej začiatku si kandidáti nepodali ruky.

Panika u demokratov

V búrlivej debate sa Biden občas javil ako váhavý, často sľuboval a nie vždy dával súvislé odpovede. V prvých reakciách americkí komentátori informovali o hlasoch zo zákulisia Demokratickej strany, že vystúpenie 81-ročného mladíka vyvolalo "paniku".

Napríklad komentátor CNN Vin Jones povedal, že teraz je potrebný „iný kurz“. Ak to Joe Biden dovolí, zjazd demokratov sa bude musieť vydať inou cestou. Členovia strany by mu povedali, že „máme problém“. To nielenže spôsobuje paniku, ale je to aj „veľmi bolestivé,“ povedal Jones.

Novinárka Maria Shriverová o sebe tvrdí, že je Bidenovou fanúšičkou, no televízny duel pre ňu prezradil nasledovné. "Dnešný večer bol v mnohých smeroch srdcervúci. Toto je obrovský politický moment. V Demokratickej strane vládne panika."

Analýza v  CNN: Vytriezvenie

Komentátor prominentov Van Jones má blízko k slzám, keď hovorí: Demokrati sa pokúsia nahradiť Bidena. „Máme problém,“ povedali mu zdroje zo strany. Hovorí, že miluje Joea Bidena „z celého srdca“. Ale neprešiel „testom dnes večer“. Preto mnohí nepociťujú len smútok, ale aj bolesť.

Ako to vidí Biden? 

Americký prezident Joe Biden v piatok ráno vyjadril presvedčenie, že si v predvolebnej debate s Donaldom Trumpom počínal dobre. Niektorí predstavitelia Demokratickej strany však vyjadrili s jeho vystúpením znepokojenie. Informujeme podľa agentúry AFP a stanice CNN. "Myslím si, že sa mi darilo," povedal Biden pre médiá. V reakcii na možné odstúpenie, či znepokojenie po svojom televíznom vystúpení zaujal útočný postoj voči exprezidentovi Trumpovi. "Nie, je ťažké debatovať s klamárom," povedal Biden a dodal, že ho bolelo hrdlo.

Viac o téme: DebataDonald TrumpJoe BidenPrezidentská voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu