Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Aká je pravda o potravinách s logom Bio, Fairtrade či Rainforest Alliance?

PR článok Zobraziť galériu (3)

Viete, čo symbolizuje zelená žabka na obale kávy alebo čokolády, ktoré ste si priniesli z obchodu? A prečo sú niektoré potraviny označené ako „bio“, pričom iné toto logo nemajú? Nejde o žiaden módny výstrelok, naopak, certifikáty majú veľký význam aj pre naše zdravie i budúcnosť planéty.

Nákupy chceme mať všetci vybavené raz-dva. Či už si pomáhame zoznamom alebo tovar hádžeme do vozíka podľa aktuálnej chuti a hladu, na čítanie etikiet nemá nikto čas. A keď už si tých pár minút nájdeme, väčšinou sledujeme predovšetkým obsah cukru, tuku alebo soli. No pokiaľ vás zaujíma aj to, aký má daná potravina dopad na životné prostredie a či za ňu farmári alebo jej výrobcovia dostali riadne zaplatené, zamerajte sa na tieto logá.

Nakupovať „bio“ sa oplatí aj vám

Čo je na tých biopotravinách také špeciálne? Napríklad to, že sa pestujú a vyrábajú ekologickým spôsobom. Teda prirodzene a zároveň kontrolovane, aby sa zbytočne nezaťažovalo životné  prostredie. V ekologickom poľnohospodárstve sa na rozdiel od toho obyčajného nepoužívajú agrochemikálie, chemické postreky alebo umelé hnojivá, zvieratá sa nesmú kŕmiť rastovými hormónmi, liekmi ani očkovať rôznymi antibiotikami.

Aká je pravda o
Zobraziť galériu (3)

Málokto tiež vie, že pri výrobe biopotravín je zakázané využívať potravinárske chemikálie. Nenájdete v nich umelé farbivá, sladidlá, aromatické či konzervačné látky. Bioprodukty navyše podliehajú prísnym kritériám skladovania a spracovania, aby bola zachovaná ich vysoká výživová hodnota. Certifikáciu získajú iba tie potraviny, ktoré splnia všetky stanovené kritériá.

Vedeli ste, že?

V Kauflande nájdete viac ako 400 bioproduktov, vrátane privátnej značky K-Bio. Známy reťazec ponúka široký sortiment kvalitných certifikovaných potravín, a to za výhodné ceny. Sezónne ovocie a zelenina, ale aj mliečne výrobky, detský sortiment či trvanlivé výrobky a nápoje, neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy. Pod červenou strechou kúpite bio produkty v rôznych kategóriách po celý rok.

Žabka, ktorá chráni pralesy

Organizácia Rainforest Alliance si pred viac ako tridsiatimi rokmi zvolila Listárku červenookú za svojho maskota. Tento jasnooký obojživelník sa vyskytuje v neotropických oblastiach a práve tam začali jej zakladatelia pracovať na ochrane tropických dažďových pralesov. Odvtedy táto pečať predstavuje medzinárodný symbol trvalej udržateľnosti.

Žabku najčastejšie nájdete na kakau, káve, vrátane miešaných kávových nápojoch K-To Go, čaji, citrusových plodoch alebo na banánoch. Ak ich mávate v košíku pravidelne, môžete si byť istí, že ľudia, ktorí  sa podieľajú na ich pestovaní a spracovaní, dostanú za svoju prácu adekvátne zaplatené a nedošlo k porušeniu ich ľudských práv. Rovnako sa prihliada na ochranu lesov a vodných tokov a na zachovanie rozmanitosti rastlín a živočíchov na Zemi. To sú dobré dôvody, prečo uprednostniť nákup udržateľne pestovaných potravín, čo poviete? 

Férové nákupy pre každého

V chudobnejších oblastiach Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky zvyknú mnohí obyvatelia pracovať v nevyhovujúcich podmienkach. Ohrozené bývajú aj najmenšie deti, ktoré namiesto štúdia svojim rodinám pomáhajú prácou. Systém Fairtrade v súčasnosti zamestnáva 1,9 milióna pestovateľov a pracovníkov a okrem iného sa zasadzuje o lepšie výkupné ceny pre drobných farmárov.

Aká je pravda o
Zobraziť galériu (3)

Káva, čaj, ovocné džúsy a víno, trstinový cukor, kakao, banány, ryža, obilniny, korenie, bavlna či kvety označené touto známkou boli vyrobené a vypestované férovým spôsobom. Fairtrade dáva ľuďom možnosť uživiť sa za dôstojných podmienok vlastnou prácou, zaisťuje spravodlivejšie obchodné podmienky, dodržiavanie ľudských a pracovných práv a v neposlednom rade zakazuje detskú prácu. No to nie je všetko, váš fairtradový nákup pomáha predchádzať nadmernému odlesňovaniu planéty a zhoršovaniu klimatickej krízy.

EKO fakty, ktoré treba poznať

  • Fairtrade ruže z Afriky majú nižšiu uhlíkovú stopu než tie európske.

  • Rezané fairtradové ruže nájdete v sortimente Kauflandu na celom Slovensku. V roku 2023 sa ich na Slovensku predalo 644 000 stoniek, čo je o tretinu viac oproti predchádzajúcemu obdobiu. Najväčší podiel na tom má práve tento reťazec. A stojí tiež za rastom predajov banánov s certifikátom Fairtrade, a to až o 144 percent na Slovensku aj v Čechách.

  • Pokiaľ patríte k milovníkom rýb, pri nákupe si nezabudnite všímať označenie MSC, teda Marine Stewardship Council. Toto logo je zárukou, že ryby pochádzajú z dobre spravovanej a udržateľnej rybárskej spoločnosti, ktorá bola certifikovaná nezávislým orgánom podľa environmentálnej normy MSC a teda boli ulovené v oblasti s udržateľným rybolovom, čo je dôležité pre ich zachovanie pre súčasné aj budúce generácie.

  • Nemenej dôležitým logom, ktoré by ste nemali prehliadnuť, je ASC (Aquaculture Stewardship Council), označuje totiž výrobky pochádzajúce z udržateľne obhospodarovaných rybích fariem.

Zodpovedné nákupy sa oplatia za každých okolností a v Kauflande sa na to môžete vždy spoľahnúť.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu